Arta trecerii, între obiceiurile din sat și interpretările lui Brâncuși

Arta trecerii, între obiceiurile din sat și interpretările lui Brâncuși

Muzeul Național al Țăranului Român organizează vineri, 23 septembrie, de la ora 18, la Sala Foaier, vernisajul expoziției „Arta trecerii II”.

În a treia zi de la naștere este hotărât drumul pruncului prin viață, la o masă a ursitoarelor. Prin poartă, a gospodăriei, se trece un nou prag: spre maturitate, familie și comunitate. Stâlpul funerar sau pomul încheie drumul. În lumea țărănească, toate cele trei obiecte-semne, masă – poartă – stâlp, închipuie treceri, dar și sensurile comunicării între două lumi. Le întâlnim și în ansamblul de la Târgu-Jiu, o reîntoarcere a lui Brâncuși în locul de unde a plecat.

Expoziția „Arta trecerii – II” îi este dedicată în anul în care campania pentru achiziționarea lucrării „Cumințenia pământului” a provocat în România discuții, controverse, discursuri și, mai ales, capacitatea de a re-construi proiecte culturale, se arată în comunicatul muzeului.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Luni este închis. Intrarea este liberă.

Ne puteți urmări și pe Google News