Arestații la domiciliu care și-au furat singuri căciula

Arestații la domiciliu care și-au furat singuri căciula

Psihologii spun despre cei care încalcă regulile instanței că au gândire de infractori. O altă ipoteză: merg pe ideea că nu vor fi prinși.

Tudor Pendiuc, primarul orașului Pitești, care era arestat la domiciliu pentru luare de mită și abuz în serviciu, a încălcat regulile instanței. DNA a anunțat, ieri, că Pendiuc a comunicat cu unul dintre suspecții din dosar, în perioada 20 noiembrie 2014 – 01 decembrie 2014. Edilul îi suna pe cunoscuţii săi şi le cerea să-i fie daţi la telefon complicii săi, iar când vorbea cu aceştia li se adresa ca şi cum ar fi discutat tot cu cei apelaţi iniţial. În referatul DNA se arată și că reprezentantul CNCD SA, Constantin Scarlat, arestat la domiciliu în același dosar, a părăsit imobilul fără permisiunea DNA.

Nu sunt singurii care au încălcat regulile instanței. A călcat strâmb și Marian Căpățână, intermediarul șpăgii din dosarul lui Mircea Băsescu. El a mers împreună cu soția sa la un magazin duty free de unde a cumpărat un parfum. Căpățână a fost surprins și de camerele de luat vederi ale magazinului, iar polițiștii au urmărit înregistrările.

Fostul şef al Parchetului Tribunalului Ialomiţa, Cristian Hristescu, a fost prins încălcând obligațiile arestului la domiciliu. A fost văzut în parcarea unui hipermarket, după ce trecuse pe la un hotel, însoţit de o femeie.

Primarul Bacăului a fost și el arestat la domiciliu pentru că ar fi luat mită de la mai mulți oameni de afaceri. Romeo Stavarache(foto dreapta) a luat legatura cu ceilalți inculpați din dosar. De fapt, a plecat cu aceștia de la instanță și au anunțat prin telefon rudele că sunt împreună.

Oricât de prostească ar părea decizia celor arestați la domiciliu de a încălca regulile instanței, știind că pot ajunge din lac în puț, psihologii spun că este firească pentru indivizi care au călcat greșit o dată. „Vă surprinde că un infractor încalcă legea? Vechile comportamente sunt predictorii pentru noile comportamente, altfel spus, au o gândire infracțională, merg pe ideea că nu vor fi prinși. Se poate spune că au o gândire puerilă de genul ...dacă nu mă vede nimeni...”, a explicat psihoterapeutul Andra Păcurar.

Arest pe domeniu de trei hectare

Unii avocați cred că arestul la domicilu pare să nu fie luat în serios. „În Italia se stabilește regula celor 20 de centimetri, nu te poți apropia de geam. Se pasează cheltuielile de întreținere în sarcina inculpatului care trebuie să aibă senzația de constrângere a libertății de mișcare. La noi, cum este cazul unui milionar, care este arestat la domiciliu, pe un domeniu de trei hectare, nu se pune problema unei reflecții”, explică un magistrat. Alții cred că se acționează prea drastic: „Poate au sunat să zică <>, ceea ce nu se practică între infractori, dar dacă nu discută despre dosar, este totuși o măsură excesivă”.