ANRP a dat din nou drumul la despăgubiri

ANRP a dat din nou drumul la despăgubiri

La începutul lui august, statul a achitat despăgubiri în valoare de 256 de milioane de lei pentru drepturi litigioase câștigate în instanță, pentru proprietăți confiscate de regimul comunist, potrivit datelor obținute de revista Capital

Este vorba despre dosare foarte cunoscute, unele dintre ele intrate inclusiv în vizorul DNA şi al Corpului de Control al Premierului. Plăţile, bazate pe titluri emise de Autorita tea Naționalăpentru Restitui rea Proprietăților (ANRP), vin în contextul în care deficitul bugetar riscă să depăşească pragul de 3% din PIB. Bugetul a fost menținut până acum în echilibru doar datorită faptului că unele plăți, stabilite prin lege, au fost amânate. Un singur exemplu: plata gărzilor suplimentare efectuate de medici, care se va face nu mai devreme de 1 octombrie, tocmai din lipsă de resurse.

Ce spune ANRP

Sumele plătite săptămâna trecută de stat ca despăgubire au fost stabilite de instanţă, prin hotărâri judecătoreşti definitive. Când ANRP primeşte aceste sentinţe este obligat să le pună în executare, a explicat pentru Capital George Băeşu, preşedintele instituţiei. „Valorile acestor despăgubiri sunt mari. Evaluarea lor poate ridica semne de întrebare. De altfel, au fost investigate atât de DNA cât și de Corpul de Control al Premierului. Însă statul nu poate să intervină la sume. Ele sunt stabilite de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Plăţile le face ministerul de Finanţe, în tranşe, pentru respectivele dosare, încă din 2013”, a explicat George Băeşu.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO; Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, a benefi ciat de cea mai mare despăgubire FOTO: FACEBOOK

Nume sonore pe listă

Dar, să vedem cine sunt beneficiarii. Vorbim de cazuri celebre, precum cel al nepotului lui George Becali, Vasile Geambazi, care a primit săptămâna trecută cea mai mare despăgubire. Acesta a obținut 59,5 milioane de lei de la statul român, după ce a cumpărat drepturi litigioase de la foştii proprietari. În acest caz este vorba de un teren din judeţul Ilfov pentru care a obţinut o despăgubire de 70 de milioane de euro, decizie a Curţii Supreme.

Pe locul doi se află un alt client al despăgubirilor, Steven Ausnit, care a primit săptămâna trecută 25,48 milioane de lei de la statul român. În vârstă de 92 de ani, fiul celebrului industriaş interbelic Max Ausnit, a recuperat mai multe proprietăţi de la statul român, pe lângă bani. Dintre acestea, cea mai cunoscută este un palat din Bucureşti pe care i l-a vândut, în două zile, lui Gigi Becali. Pe locul trei ca valoare a despăgubirilor se află Gimeno Martinez Nuria, soția lui Robert Ausnit, celălalt fiu al lui Max Ausnit. Şi aceasta a primit tot 25,48 milioane de lei.

Cum se acordă banii

ANRP transmite către Ministerul Finanţelor Publice titluri de plată ce conţin nume, cadrul legal în care se face plata şi suma ce trebuie achitată. Ministerul Finanţelor Publice are obligaţia ca, în maximum 180 de zile de la emiterea titlului, să facă plata. Dacă printre titlurile de plată emise de către ANRP se regăseşte unul de valoare mare, care depăşeşte disponibilul bugetar alocat cu această destinaţie, plata se efectuează doar pentru titlurile de plată emise anterior.

636 de milioane de lei este valoarea despăgubirilor plătite de Finanțe de la începutul anului

Ministerul Finanțelor Publice a făcut în acest an plăți de peste 636 de milioane de lei cu titlu de despăgubiri pentru persoanele cărora le-au fost luate abuziv proprietățile. Potrivit unor date furnizate de instituție revistei Capital, astfel de plăți se fac constant, de la începutul anului 2014 până în prezent. Aceste sume au fost bugetate încă de la începutul anului, au mai comunicat Finanțele. „De asemenea, precizăm că, în situația în care ANRP a emis titlurile de plată (un exemplar al acestuia este transmis titularului și unul MFP), beneficiarii titlurilor de plată transmit zilnic petiții în care solicită plata cu celeritate a titlurilor de plată sau solicită acest lucru telefonic. Anual s-au primit și soluționat peste 500 petiții cu acest conținut”, scrie în răspunsul Finanțelor. „Atragem atenția asupra faptului că orice întârziere a plății titlurilor de plată poate conduce la executarea silită și implicit la creșterea cheltuielilor ocazionate de executare”, mai spun oficialii MFP.

Sumele de achitat au fost bugetate încă de la începutul anului, potrivit MFP.