ANI l-a denunțat pe Marian Vanghelie la DNA și-l suspectează de spălare de bani. Primarul a susținut că avea 1 milion de dolari înainte de a fi ales primar

ANI l-a denunțat pe Marian Vanghelie la DNA și-l  suspectează de spălare de bani. Primarul a susținut că avea 1 milion de dolari înainte de a fi ales primar

Potrivti ANI, Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu poate justifica 1 milion de dolari, sumă pe care susține că a împrumutat-o unor cunoscuți în urmă cu mai mulți ani. Ulterior, doi martori au susținut în fața judecătorilor că au restituit împrumutul către primarul Vanghelie.

ANI susține în plângere că „Vanghelie Marian, prin toate operațiunile susținute ca fiind realizate dorește să ascundă urmele privind originea veniturilor ilicite, pe care le-a introdus in circuitul financiar sub o aparenta de legalitate, de natura sa evite anchetarea naturii fondurilor. De asemenea, prin instrumentele specifice organelor de cercetare penală se poate verifica dacă numitul Vanghelie Marian a dirijat fondurile obtinute in mod ilicit pentru cumpărarea de bunuri, urmărind în acest fel sa le dea o aparență legitimă și dacă fondurile astfel obținute au fost trecute de acesta în circuitul economic legal”, se arată în denunțul inspectorilor ANI.

Cu privire la sumele de bani de precizate de către Vanghelie Marian în declarația depusă Comisiei de Cercetare a Averilor. În anul 2000 acesta susține că ar deține următoarele sume de bani: 500.000.000 (cinci sute milioane) lei,  1.320.000 (un milion trei sute douzeci mii) dolari. În anul 2003 aceste susține că ar deține suma de 1.250.000 dolari.

Comoara din apartament

Ne puteți urmări și pe Google News

În ambele situații,  Vanghelie Marian a susținut ca ar fi deținut aceste sume de bani cash în apartamentul proprietate personală, înainte de a ocupa funcția electivă. Aceste declarații, susținute în fața Comisiei de Cercetare a Averilor privind sumele de bani deținute anterior perioadei de cercetare sunt doar la nivel declarativ, existența lor nefiind dovedită cu niciun  act. În anul 2004 Vanghelie a susținut că ar deține suma de 200.000 dolari (menționăm că suma de 1.250.000 dolari nu mai apare în declarație de avere) precum și acțiuni după cum urmează:

Acțiunile la S.C. Agromec S.R.L. – în valoare de 34 miliarde lei Acțiunile la S.C. București S.A. – în valoare de 35 miliarde lei

Menționăm că aceste acțiuni nu apar în declarațiile de avere depuse de persoana evaluată în perioada 2000 – 2003. „Ceea ce este de cercetat se referă la faptul că, persoana evaluată declară că împrumută o rudă cu suma de 37,3 miliarde lei cu destinația ca aceea rudă să achiziționeze acțiunile de mai sus care aveau drept titular tot persoana evaluată. Deci, cel puțin pe o logică elementară, în declarațiile de avere ulterioare ar trebui să se regăsească atât suma primită ca urmare a vânzării acțiunilor cît și suma restituită ca împrumut, or acest lucru nu se întâmplă motiv care ne poate face să fim suspicioși cu privire la declarația persoanei evaluate că ar deținut suma de 1 milion USD înainte de anul 2000”, se mai arată în denunțul celor de la ANI. „Cu atât mai mult, este cel puțin straniu că acele acțiuni care susține că ar fi fost achiziționate de către o rudă cu împrumutul acordat îi apar acestuia, ulterior, în declarația de avere”, se mai arată în document.

Cum a ajuns acționar

În ceea ce privesc acțiunile la S.C. Agromec S.R.L., Vanghelie susține că au fost dobândite anterior anului 2000. Prin intermediul numiților Mușetescu Paul și Bulei Ciprian ar fi achiziționat aproximativ 65% din aceste acțiuni printr-un înscris de semnătură privată. Ulterior, această tranzacție a fost anulată i-ar suma de bani i-a fost restitută fiind transformată în USD la cursul din momentul achitării ei, de dinainte de anul 2000. În ceea ce privește acțiunile la S.C. București S.A., Vanghelie i-ar fi dat cu titlu de împrumut tatălui nepotului său sumă de 1.250.000, iar acțiunile la S.C. București S.A. au fost achiziționate de către nepotul său cu această sumă luată împrumut de la persoana cercetată de către tatăl nepotului.

Ce bani avea primarul în urmă cu 10 ani

În anul 2005 el a susținut că deținea suma de 100.000 dolari, precum și, la capitolul plasamente și împrumuturi acordate suma de 35 miliarde lei ca acțiuni sau părți sociale la S.C. București S.A. Totodată, apare și un împrumut acordat în nume personal în sumă de 37,3 miliarde lei.

În anul 2007 susține că ar deține suma de 30.000 dolari, suma de 35 miliarde lei ca acțiuni sau părți sociale la S.C. București S.A. și că i se restituie suma de 300 milioane lei, suma împrumutată scăzând de la 37,3 miliarde lei la 37 miliarde lei. Această sumă nu apare in declarația de avere.

În anul 2008  susține că ar deține suma de 30.000 dolari precum si suma de 35 miliarde lei ca acțiuni sau părți sociale la S.C. București S.A. și împrumut acordat în nume personal în sumă de 37 miliarde lei

În anul 2009 susține că ar deține suma de 15.000 dolari, suma de 35 miliarde lei ca acțiuni sau părți sociale la S.C. București S.A. și că i se restituie suma de 10,4 miliarde lei, suma împrumutată scăzând de la 37 miliarde lei la 26,6 miliarde lei.

În anul 2010 susține că ar deține suma de 10.000 dolari, suma de 35 miliarde lei ca acțiuni sau părți sociale la S.C. București S.A. și împrumut acordat în nume personal în sumă de 26,6 miliarde lei.

În anul 2011 susține că deține suma de 35 miliarde lei ca acțiuni sau părți sociale la S.C. București S.A. și împrumut acordat în nume personal în sumă de 26,6 miliarde lei

Procurorului membru al comisiei de Cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel București, care a formulat opinie separată față de ceIallți membri ai comisiei, susține că apărările persoanei cercetate prin care a încercat să justifice diferenţa semnificativă reţinută în Raportul A.N.I. nu pot fi însuşite. Astfel acesta arată că Vanghelie s-a apărat susţinând că suma de bani plătită pentru achiziţionarea in septembrie 2008 a apartamentului din B-dul Dacia nr./2 (225.000 euro, echivalentul a 816.390 lei) a provenit din primirea în anul 2008 a sumei de 10 miliarde ROL (1 milion RON) de la NICOLAE ION, pe care MARIAN VANGHELIE îl împrumutase în 2004 cu 37 miliarde ROL în vederea modernizării magazinului Bucureşti.

Împrumutul restituit

La rândul ei, suma de 37 miliarde ROL de care a dispus Marian Vanghelie  la acordarea acestui împrumut, a provenit din restituirea de către numiţii Mușetescu Paul și Ciprian Bulei a acestei sume pe care o primiseră de la Marian Vanghelie în anul 1999 pentru cumpărarea de acţiuni la S.C. AGROMEC PERIŞ S.A. „Chiar şi în cazul în care declaraţia de avere din anul 2000 ar fi conţinut formalitatea privind data certă, aceasta tot n-ar fi putut să aibă forţă probantă în sine doar pe considerentul că a fost dată sub sancţiunea legii penale, aceeaşi fiind situaţia şi în cazul celorlalte declaraţii de avere depuse care au dată certă”, se arată în documentul depus la DNA.

Avere din comerț

 

Revenind la nexul cauzal al provenienţei sumei de bani nejustificat dobândită, se susţine că sumele de 1 milion de dolari împrumutată numiţilor paul Mușetescu  şi Ciprian Bulei în 1999, precum şi cea de 1 milion dolari reieşită ca fiind datorată lui MARIAN VANGHELIE de către Ion Nicolae in urma desocotirii acestora în anul 2000, care se vor întoarce de-a lungul timpului în patrimoniul lui Marian Vanghelie  prin restituire, provin din activităţile de comerţ efectuate de persoana cercetată în anii 1990 - 2000.

Promisiune de vânzare

 

 

În privinţa sumei de 1 milion dolari dată numiţilor MUŞETESCU PAUL şi BULEI CIPRIAN în anul 1999 pentru ca aceştia să achiziţioneze şi să-i vândă lui MARIAN VANGHELIE acţiuni la S.C. AGROMEC PERIŞ S.A. s-a depus în probaţiune înscrisul intitulat „Promisiune de vânzare-cumpărare de acţiuni" încheiat în 17.11.1999 şi au fost audiaţi martorii care au avut calitatea de promitenţi vânzători.

 

Privit însă ca un început de dovadă scrisă şi trecând peste acest viciu de formă, din analiza declaraţiilor martorilor, date în completarea probaţiunii, se desprind o serie de neconcordanţe şi neclarităţi care le fac să fie privite cu rezervă. Astfel, în timp ce în actul intitulat „Promisiune „  din 17.11.1999 se menţionează explicit că preţul acţiunilor a fost de 1.000.000 USD şi a fost primit de promitenţii vânzători integral la data semnării convenţiei, în declaraţiile date în faţa Comisiei,'martorii MUŞETESCU PAUL şi BULEI CIPRIAN au arătat că banii au fost daţi de MARIAN VANGHELIE în două tranşe, respectiv 200.000 dolari înainte de anul 1999 şi restul de 800.000 dolari după încheierea convenţiei.