ANCHETA ŞOC din Poliţia Română. Parchetul confirmă: ŞEFII CERCETAŢI PENAL riscă ÎNCHISOAREA OPT ŞEFI sunt CERCETAŢI PENAL şi administrativ
- Petrisor Cana
- 30 martie 2017, 07:03
Ancheta şoc din Poliţia Română, în care opt şefi sunt cercetaţi pentru fapte penale, a ajus pe masa procurorilor iar ofiţerii riscă trei ani de închisoare, pentru divulgarea secretului de serviciu. Dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. În urma sesizării Direcţiei Control Intern a IGPR, sunt cercetaţi penal şi administrativ 12 ofiţeri şi un agent.
Ancheta şoc din Poliţia Română, în care opt şefi sunt cercetaţi pentru fapte penale a ajus pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara Dosarul a fost înregistrat, iniţial, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, după ce Direcția Control Intern a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a efectuat verificări la mai multe structuri ale Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara. În urma sesizării IGPR, 12 ofiţeri şi un agent sunt cercetați penal şi administrativ. Ulterior, dosarul a fost declinat către Parchtul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
„În funcţie de funcţiile ocupate de cei nominalizaţi în sesizarea depusă de Inspectoratul General al Poliţiei Române Direcţia Control Intern, procurorul de caz poate solicita declinarea competenţei către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba. În acest moment, s-a trimis o solicitare către Serviciul Resurse Umane de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara pentru a ne preciza dacă cei nominalizaţi lucrează în instituţie şi ce funcţie sau post ocupă în cadrul Poliţiei Judiciare”, a transmis pentru Evenimentul zilei, procuror Gina Monica Cibian, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Magistratul a mai precizat că dosarul a fost înregistrat la parchetul de pe lângă Judecătoria petroşani, pe data de 21 martie. Ulterior, procurorul de caz din Petroşani a declinat competenţa către Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, instituţie care a înregistrat dosarul pe 24 martie. „Este vorba despre o cercetare in rem, încadrarea fiind o faptă prevpzută la articolul 304, alineatul 1 din Codul penal”, ne-a explicat oficialul Parchetului Hunedoara. Codul penal prevede:
Mai exact, este vorba despre „divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane”, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
În context, surse judiciare ne-a dezvăluit că numele comandantului IPJ Hunedoara, comisarul șef Liviu Daniel Dumitru, nu s-ar afla pe lista celor cercetaţi penal, însă el se poate alege cu o sancţiune administrativă, în urma acestui scandal, din partea conducerii Poliţiei Române.Unul dintre cei vizaţi de urmărirea penală ar fi şeful Poliţiei Lupeni, comisarul şef Dănuţ Mocanu.
Ce a costatat IGPR
În urma verificărilor efectuate, timp de două săptămâni, la nivelul IPJ Hunedoara au fost descoperite şi probleme la nivelul pontajului orelor lucrate, dar şi probleme în modul de completare a foilor de parcurs pentru maşinile de serviciu, transmite Gazeta de Dimineață.Poliţiştii hunedoreni nu au depus contestaţii la faptele care li s-au adus la cunoștință, condiţii în care IGPR continuă cercetările. Ofițerii de la Control Intern au sesizat „mai multe Parchete” care vor cerceta o serie de ofiţeri pentru fapte nelegale.
Totodată, scrie Gazeta de Dimineață, cei 12 ofiţeri de la IPJ Hunedoara, fac obiectul cercetării prealabile demarate de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Acestora li se adaugă şi un agent de poliţie.
“Urmare a controlului efectuat la Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara de către Direcția Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române vă informăm că, până în acest moment, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii prevăzute de art. 304 C.P. Referitor la activitatea profesională a persoanelor vizate, aceasta a făcut obiectul unor note de constatare, aduse la cunoștință tuturor persoanelor aflate la serviciu. Conform O.M.A.I. nr. 138 /2016, după împlinirea termenului de depunere a eventualelor contestații, urmează a se dispune măsurile care se impun”, a declarat, pentru Gazeta de dimineaţă, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.