Ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer: „Ucraina nu va ceda din teritoriul său”

Ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer: „Ucraina nu va ceda din teritoriul său”

Într-un interviu acordat EVZ, diplomatul ucrainean avertizează că guvernul pro-european de la Kiev va răspunde militar oricărei noi agresiuni externe în estul țării.

Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a Crimeii, a subliniat ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer, adăugând că autoritățile de la Kiev își vor susține cauza în fața instituțiilor internaționale. Pentru a evita noi experiențe negative, Ucraina și Republica Moldova trebuie să semneze în vară Acordul de Asociere cu UE, mai pledează diplomatul, subliniind că drumul reformelor pro-europene va fi unul cu greutăți pentru populația ucraineană.

  • EVZ: Situația rămâne tensionată în Ucraina și în Crimeea. Cum credeți că vor evolua lucrurile?

Teofil Bauer: Situația este foarte dificilă în Crimeea. Pentru că avem de- a face cu o intervenție militară pe teritoriul suveran al Ucrainei, care încalcă toate prevederile legislației internaționale. Ucraina a rămas față-n față cu un dușman înarmat până în dinți. Am avut pe teritoriul Republicii Crimeea multe unități militare, care ar fi putut răspunde cu foc acțiunilor agresorului. Dar atunci am fi avut o conflagrație militară în această parte a Europei, cu toate consecințele ei. Ucraina s-a concentrat asupra măsurilor diplomatice și a apelat la ajutorul unor țări europene sau organizații internaționale. Noi niciodată nu vom recunoaște anexarea Crimeii și ne susținem cauza în instituțiile internaționale

  • Ministrul de Externe ucrainean spunea că sunt trupe la granița de Est a Ucrainei și nu se știe ce are de gând Putin să facă. Este posibil ca Rusia să meargă mai departe, să nu se limiteze la Crimeea?

Teofil Bauer: Este greu să facem prognoze despre ce are de gând o persoană care a încălcat toate normele internaționale. Avertizez, însă, că pe teritoriul continental al Ucrainei nu vom mai vorbi despre neutilizarea forței, pentru că Ucraina nu va ceda din teritoriul său. Dacă sancțiunile internaționale nu vor fi suficiente, vom lua alte măsuri. Situația politico- militară din Ucraina continentală diferă foarte mult de cea din Crimeea, acolo nu există tendințe separatiste de aceeași amploare ca în peninsulă.

  • Cum credeți că se va descurca Crimeea din punct de vedere economic?

Teofil Bauer: Problemele pentru populația din Crimeea de-abia acum încep. Investitorii străini nu vor mai veni; fluxul de turiști, susținut de Ucraina, va scădea; statul ucrainean va întrerupe plățile de la buget. Toată infrastructura Crimeii este legată de cea a Ucrainei (rețele de apă potabilă, energie, gaze). Nu există legătură terestră între Crimeea și Federația Rusă, în afara liniei de feribot prin Strâmtoarea Kerci. Se vorbește despre construcția unui pod și a unui tunel pe sub strâmtoare - idei bune, dar dificile tehnic și financiar. Eu cred că se va transforma într-un off-shore, va fi o „transnistrizare” a acestei zone.

  • Sancțiunile UE și SUA sunt suficiente și eficiente pentru a opri Rusia?

Teofil Bauer: Cred că sunt eficiente, dar nu suficiente - sunt întârziate în timp și nu mai pot schimba faptele. Este foarte important faptul că s-a semnat partea politică a Acordului de Asociere cu UE, care apropie Ucraina de UE, în interesul ambelor părți. Sunt avantaje politice și economice și este un semnal puternic pentru Rusia, că Ucraina nu e singură, ci are aliați de partea ei. 2

  • La alegerile anticipate este posibilă revenirea la putere a vechiului regim?

Teofil Bauer: Nu văd nicio posibilitate să aibă loc o restaurare a fostei puteri la Kiev. Ucrainenii își vor alege un președinte care să-i reprezinte cu cinste, să facă pași spre UE. Autoritățile nu ascund că vor exista costuri. Greul de- abia acum începe, oamenii vor fi nemulțumiți, dar direcția este aleasă. Sper că negocierile cu FMI-ul se vor termina cu un rezultat bun, iar UE va acorda încă 6 miliarde de euro pentru stabilizarea Ucrainei și de la 1 mai va renunța la toate barierele tarifare comerciale. Trebuie create condițiile pentru reforme structurale în economie.

  • România este îngrijorată în privința Transnistriei. Este posibil scenariul privind anexarea republicii separatiste?

Teofil Bauer: Atenția comunității internaționale este fixată asupra Ucrainei și a Rusiei, nu cred că este un moment propice pentru Rusia să continue astfel de experiențe. Dar nu putem exclude ipoteza, având în vedere persoana care decide la Moscova. Este încă un argument ca Republica Moldova și Ucraina să semneze, în vară, Acordul de asociere cu UE.

  • Ce așteptări are Ucraina de la România?

Teofil Bauer: România ne-a susținut mult în această perioadă delicată pentru Ucraina – prin vocile președintelui Băsescu și MAE român, având loc și o vizită a ministrului de Externe la Kiev. Așteptăm același sprijin consistent în cadrul ONU și UE. Suntem interesați ca România să ne împărtășească din experiența sa privind reformele făcute, mai ales că am fost apropiați ca sistem politic și economic, și deși România a depășit cu greu problemele, a făcut-o destul de bine.

  • Ce așteptați de la Consiliul de Securitate al ONU?

Teofil Bauer: Să fie descurajate acțiunile de expansiune - dacă acum s-a produs o astfel de situație, cel puțin să nu se agraveze. Este important să fie fixată în documente internaționale ideea că noi nu recunoaștem anexarea Crimeii. Propunerea Ucrainei este ca zona să fie declarată demilitarizată, cu garanție internațională. Vrem să înceapă negocierile directe între Ucraina și Rusia, cu susținerea comunității internaționale, pentru reglementarea crizei.

CV Teofil Bauer:

Născut la Tarașani, regiunea Cernăuți, are 52 de ani. Este economist și dr în filosofie. Vorbește limba română și limba germană. A lucrat în administrația locală, apoi a fost ambassador în România, între 2004-2005; director al Fondului agricol (2006-2007), întreprinzător (2007-2012) și din nou ambassador în România, din aprilie 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News