Editura Evenimentul si Capital

Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei în România: „Nu-i putem forța pe refugiați să rămână în Polonia, când ei vor altundeva”

Ambasadorul Poloniei la București, Marcin Wilczek, consideră România „un loc fascinant”, având în vedere și asemănările cu țara sa FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 2429 Vizualizari

Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București, a vorbit, pentru Evenimentul zilei, despre problema refugiaților, a imigrației ilegale și riscurile legate de terorism pe care le presupune, dar și despre gestionarea relațiilor externe ale guvernului de la Varșovia cu Comisia Europeană, Rusia și grupul de la Vișegrad.

- Evz: Premierul polonez a declarat, recent, referindu-se la atacul din Manchester, că guvernul se opune planului UE de a repartiza imigranții pe teritoriul Uniunii. Ce va face guvernul, având în vedere că fostul executiv polonez a promis, în 2015, că va primi 10.000 de refugiați?

- Marcin Wilczek: Cred că trebuie să facem diferența între refugiați și imigranți. Nu este același grup. Unii vin din țări considerate sigure, alții vin pentru a-și salva viața și nu-i putem învinovăți. Pe de altă parte, pentru orice govern, prioritatea este să asigure securitatea populației sale. După atacurile teroriste în multe orașe din Europa de Vest, am început să ne punem întrebări despre oamenii pe care îi primim și despre care nu știm nimic. Oricum, să ne înțelegem, acești oameni nu vor să vină în Polonia. Au bătut atâta drum pentru a ajunge în Europa de Vest, nu în Polonia. Guvernul polonez consideră că ar trebui să îi ajutăm pe acești oameni care suferă din cauza războiului, dar în zone mai apropiate de țările lor. Noi oferim ajutoare considerabile pentru Liban sau Iordania, construim școli, îi ajutăm financiar, trimitem ajutoare umanitare, în special pentru sirieni. Credem că refugiat este cineva care vrea să se întoarcă acasă. Așa că vrem să-i ajutăm ca, la un moment dat, să își reconstruiască viața în țările lor. De altfel, poziția guvernului nostru este susținută de declarația recentă a Grupului G7. În comunicatul final al reuniunii, există un punct care spune că țările participante au reafirmat „dreptul suveran al statelor, individual și colectiv, de a-și controla propriile granițe și de a stabili politici în interesul lor propriu și pentru securitatea lor națională”. Ei recunosc și nevoia de a sprijini refugiații, astfel încât „să le permită să se întoarcă în siguranță în comunitățile lor, oferindu-le sprijin pentru reconstrucție”. La început am primit refugiați – mai puțin de 100 de sirieni au venit în Polonia. Și toți au plecat, n-au vrut să rămână acolo.

- Credeți că un control mai strict la granițe, verificarea celor care intră poate fi o soluție? Sau colaborarea cu Turcia este o soluție?

- Colaborarea cu Turcia s-a dovedit până acum o soluție, evident, dar siguranța zonei Schengen este posibilă doar prin controlul frontierelor externe. De aceea, avem sisteme de vize, control la granițe. Mi-amintesc când a intrat Polonia în UE și în Schengen, efortul imens, financiar și de organizare, pentru că Polonia era atunci granița de Est a UE. Nu putem să renunțăm acum la aceste reguli. Trebuie să fim suficient de pregătiți pentru a putea deosebi cine vine ca refugiat, cine vine în căutarea unui loc de muncă și cine vine să detoneze o bombă.

- Ce credeți că se va întâmpla cu cetățenii polonezi după Brexit sau cum sperați că se va reglementa situația lor acolo?

- Există o strategie unică a UE pentru Brexit și nu putem negocia separat. Există un mandat european, oferit lui Michel Barnier, și el va negocia, iar noi, guvernul polonez, vom spune care sunt prioritățile noastre - deja sunt cunoscute la Bruxelles. Sigur că situația cetățenilor noștri care muncesc în Marea Britanie este extrem de importantă și sperăm că ei vor putea să-și păstreze drepturile și statutul. Procesul abia începe – au loc alegeri în Marea Britanie, alegeri în Germania, dar desigur că avem prioritățile noastre, similare cu cele ale românilor. Vom monitoriza situația îndeaproape. Este prea devreme să ne pronunțăm, Brexitul va avea loc peste doi ani, în timpul președinției României la UE.

Pronostic pentru meciul cu România

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X