ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ministrul MAI Gabriel Oprea: aproape 21 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru ALEGEREA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ministrul MAI Gabriel Oprea: aproape 21 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru ALEGEREA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susținut astăzi, 14 noiembrie, ultima videoconferinţă cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale M.A.I., având ca temă evaluarea stadiului de îndeplinire a măsurilor organizatorice și de ordine publică luate pentru desfășurarea în bune condiții a scrutinului din 16 noiembrie a.c. pentru alegerea președintelui României. Oficialul MAI a declarat că au fost tipărite aproape 21 milioane de buletine de vot. Aproape 60.000 de polțiști, jandarmi și pompieri sunt mobilizați pentru ziua votului

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a spus, în cadrul videoconferinței cu prefecții,  că ”desfășurarea în condiții de siguranță publică a acestui scrutin reprezintă o obligație pentru toate structurile cu atribuţii în domeniul ordinii și siguranței publice.”.

Oficialul MAI a declarat că, pentru turul doi de scrutin, Ministerul Afacerilor Interne a realizat 20.945.068 de buletine de vot și 11.808.375 de timbre autocolante. Aceste materiale necesare votării se află acum în fiecare județ, sub pază, și așa vor rămâne în continuare până ce vor ajunge în secțiile de votare. 

Sâmbătă, 15 noiembrie, până la ora 18.00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor prelua toate aceste materiale şi se vor deplasa la sediile secţiilor de votare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În întreaga țară, votul de duminică se va desfășura în aceleași secții de votare, aflate în aceleași locații și sub autoritatea acelorași birouri electorale.  

Birourile electorale ale secţiilor de votare au rolul de a asigura buna organizare şi desfăşurare a operaţiunilor electorale și rezolvă solicitările referitoare la propria lor activitate.  

„Reamintesc faptul că, în cadrul secțiilor de votare, potrivit legii, măsurile de organizare şi desfășurare a votului, precum și cele de ordine publică necesare pentru ca scrutinul să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.”, a precizat Oprea. 

O armată de polițiști, jandarmi și pompieri

În ceea ce priveşte asigurarea climatului de siguranță pentru acest scrutin va  fi mobilizat un dispozitiv de ordine publică la fel ca cel din urmă cu două săptămâni, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Peste 58.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor avea ca misiune desfășurarea procesului electoral în condiții de maximă siguranță pentru români.  

„În ziua de duminică, vom avea la datorie 31.300 de poliţiști, 12.500 de jandarmi, 3.600 poliţiști de frontieră, 10.000 de pompieri şi peste 600 de forţe ale altor structuri operative ale ministerului nostru.”, a adăugat vicepremierul Oprea.

Principalele misiuni ale Ministerului Afacerilor Interne vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică în afara localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători ai altor structuri operative vor asigura exclusiv paza și protecția secțiilor de votare din întreaga țară. 

Ordinea publică la nivel național va fi asigurată de 13.300 de angajați ai ministerului nostru, iar alți 4.700 de specialişti vor fi mobilizaţi pentru verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.  

19 infracțiuni electorale

„Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne vom avea constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni. Acest dispozitiv de ordine publică și-a demonstrat deja eficiența, așa cum s-a putut constata și pe parcursul zilei de 2 noiembrie, când au fost înregistrate de 5 ori mai puține evenimente decât la alegerile din anul 2009. De altfel, climatul general de ordine publică s-a menținut și în perioada dintre cele două tururi de scrutin. În acest interval, au fost sesizate doar 49 de evenimente, de 11 ori mai puține față de perioada similară a campaniei din 2009, când au fost înregistrate 533. ”, a mai spus Gabriel Oprea. 

În ultimele două săptămâni au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale și au fost sesizate 19 posibile infracțiuni, de 8 ori mai puține față de campania din anul 2009, când au fost înregistrate 157.  

„Domnilor prefecți, aştept din partea dumneavoastră aceeași rigoare profesională, promptitudine şi implicare pentru a răspunde tuturor atribuţiilor care sunt în sarcina dumneavoastră. Vreau ca măsurile pe care le luați în ziua votului să asigure un cadru de ordine publică și de legalitate, astfel încât acest scrutin să fie cel puțin la fel de liniștit ca cel de acum două săptămâni. De altfel, știți foarte bine ce aveți de făcut! În calitate de reprezentanți ai Guvernului aveți responsabilitatea funcțiilor pe care le ocupați și de aceea vă cer să coordonați personal acţiunile de ordine şi siguranţă publică din aceste zile. Nu există scuze, așa cum nu va exista nici fuga de răspundere pentru cei care nu-și fac datoria cu responsabilitate și profesionalism. Vreau, să-i asigur pe toți cetățenii acestei țări că angajații Ministerului Afacerilor Interne își vor face datoria, astfel încât votul de duminică să nu fie tulburat de incidente care să afecteze siguranța și securitatea românilor iar votul să reflecte exact voința românilor.”, a subliniat viceprim-ministrul Gabriel Oprea.