Un copil de 4 ani a murit după o laringită, iar un bărbat plimbat între spitale de stat și private s-a stins înainte de a fi urcat în elicopterul SMURD.
Starea jalnică a multor spitale de stat, amplificată de lipsa medicilor pregătiți și a aparaturii potrivite duc la drame. Două s-au petrecut doar în ultimele zile: o fetiță s-a stins după ce i s-a administrat un antibiotic la Spitalul Municipal Huși.
Medicii de la Huși spun că au făcut tot ce depindea de ei. „Fetiţa a venit în stare gravă, cu laringită. Nu a fost testată pentru antibiotic, pur şi simplu nu a fost timp”, a declarat dr. Emad Wassouf, director medical la Spitalul Municipal Huşi.
La Botoșani, un bărbat a murit înainte de a fi urcat în elicopterulul SMURD, după ce, inițial, suferise o disecție de aortă nediagnosticată. „Am înţeles că, dacă se intervenea chirurgical în primele 12 ore, putea fi salvat”, a declarat soția bărbatului.
Șansele ca aceste cazuri să fie lămurite de autoritățile medicale sunt mici. „Colegiul Medicilor sancționează în limita atribuțiilor pe care le are, adică disciplinar, Ministerul Sănătății nu are atribuții în ceea ce privește sancționarea cadrelor medicale. Iar comisiile din cadrul D.S.P. sunt extrem de rar accesate. În acest context, instanța de judecată reprezintă o soluție firească în ceea ce privește sancționarea unui medic vinovat de prejudicierea unui pacient, precum și pentru eventuala recuperare a prejudiciului cauzat”, comentează avocatul specializat în malpraxis, Raluca Simion, care spune că, din experiența ei, procesul penal poate dura între 3 și 7-8 ani.
200.000 euro pentru o fetiță tratată greșit
Zilele acestea, Curtea de Apel București a acordat unei familii daune morale și materiale în valoare de 200.000 de euro după ce fetița lor, care avea o fractură de femur, a fost tratată greșit de medicul Constantin Ciobanu, la Spitalul de Copii „Marie Curie“ din Capitală. „Fetița are un picior mai scurt și unul mai lung în urma tramentului, mușchii i s-au atrofiat. Totul s-a întâmplat în anul 2007. Banii au început să fie plătiți”, a povestit avocatul Raluca Simion.