A început România normală?

A început România normală?

Asemănări și deosebiri între Traian Băsescu și Klaus Iohannis ca președinți aleși.

Nu-mi place propaganda, atunci când e făcută de jurnaliști sau cu complicitatea lor, indiferent că propaganda e de dreapta sau de stânga. Observ că azi, după alegerea Alinei Gorghiu în funcția de președinte al PNL, interimar pentru doi ani, politicienii PNL zic că e un lucru extraordinar. Cam la fel și cei ai PSD, dar cei din urmă îndrăznesc să facă o timidă comparație între Alina Gorghiu și Elena Udrea. Timidă, ca să nu cumva să deranjeze prea tare fostul aliat și potențial viitorul, căci nu se știe niciodată, nu-i așa? Urale se aud din toate cotloanele. Nu cu politicienii am eu o problemă, ci cu unii ziariști, care fie se prefac că uită evenimentele pe care le-au trăit, fie aplică dublul standard.

Să ne întoarcem în timp cu doar zece ani: Traian Băsescu câştigă alegerile prezidenţiale la 12 decembrie 2004.  Opt zile mai târziu, urmează să preia mandatul de președinte. Conferinţa Naţională a Partidului Democrat se întrunește pe 18 decembrie 2004, la Sala Palatului, în prezența a peste 5000 de membri, ca să ia act de demisia lui Traian Băsescu din funcția de președinte al PD. Este momentul la care Traian Băsescu înfige în reverul hainei lui Emil Boc insigna de aur cu simbolul PD: trandafirul de aur. Președintele ales a transmis ”să nu i se pastreze locul cald” pentru când va reveni de la Cotroceni. ”Dragii mei, v-aș ruga să păstrați această fibră nouă, să nu abandonați această idee mai ales la conducerea partidului. Dați gir noii generații de politicieni! Aveți grijă de oameni, atrageți oameni valoroși! Șase luni suspendați orice înscriere în partid. Nu vă uitați la cei care vă bat acum la ușă, spunând cât de mult au suferit în PSD și au venit să se elibereze în PD” (sursa)

Traian Băsescu, în decembrie 2004: ”Emil Boc trebuie să probeze că speranțele electoratului puse în PD, prin echipa Alianței D.A. sunt îndreptățite”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis, în decembrie 2014: ”Felul în care Biroul Politic a votat (n.r. pe Alina Gorghiu) îmi confirmă dorința PNL de a se reforma, de a se moderniza, de a fi partidul care arată cum să se facă politică în România, pentru a fi mai aproape de oameni, pentru a veni în întâmpinarea oamenilor care ne votează și ne pun în aceste poziții publice”.

Emil Boc urma să fie președinte interimar al Partidului Democrat. Alina Gorghiu va fi președinte interimar al vechiului PNL. Până aici, avem o similitudine. Traian Băsescu atunci, ca și Klaus Iohannis astăzi, își lasă un succesor preferat ca președinte interimar. De aici încolo încep diferențele.

  1. PD stabilește că interimatul este valabil mai puțin de șase luni,  la data de 25 mai 2005 fiind organizate alegeri pentru președinția partidului. Așadar, Emil Boc este președinte interimar doar șase luni. Alina Gorghiu este numită președinte interimar vreme de doi ani, până în 2017.
  2. Cârcotașii ar putea spune că alegerile din PD erau formale, Emil Boc fiind deja cunoscut ca om de încredere al lui Traian Băsescu, liderul informal al democraților. Totuși, alegerea președintelui PD s-a făcut de către 4000 de delegați ai partidului. Președintele Alina Gorghiu a fost ales astăzi cu 48 de voturi din 75 posibile. Cu o zi înainte, candidații la funcția de președinte al PNL erau Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, ultimul anunțându-și retragerea      și susținerea pentru candidatura Alinei Gorghiu. Motivul? Sprijinul ”foarte clar” al președintelui Klaus Iohannis. Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat miercuri seară, la finalul reuniunii informale a liderilor PNL, că s-a retras din cursa pentru şefia PNL şi a propus candidatura Alinei Gorghiu, în favoarea căreia s-a exprimat ”foarte clar” preşedintele ales Klaus Iohannis.

Teodor Atanasiu: ”I-am propus şi colegului meu, Ludovic Orban, să facă acelaşi gest ca şi mine să lăsăm un tânăr, şi am şi făcut o propunere, am propus-o pe Alina Gorghiu, cea care a fost inima campaniei electorale în campania pentru prezidenţiale, cea care este purtător de cuvânt al partidului, cea care ne poate reprezenta cu cinste în următorii ani”

El a menţionat că Orban ”nu a fost în consens” cu el şi a rămas să o ”contracandideze” pe Alina Gorghiu. I-am solicitat președintelui Klaus Iohannis să ne spună foarte clar dacă o susţine pe Alina Gorghiu, propunerea pe care am făcut-o, având în vedere că iniţial mi-am depus candidatura cu susţinerea dânsului şi ne-a spus foarte clar tuturor că o susţine”, a mai spus Atanasiu. (sursa)

Evident, urmează câteva întrebări:

  1. De ce aceia care s-au arătat atât de oripilați de lăsarea moștenire a Partidului Democrat de către Traian Băsescu lui Emil Boc nu sunt și azi la fel de contrariați, când Klaus Iohannis lasă PNL moștenire Alinei Gorghiu?
  2. Cât a durat mandatul lui Traian Băsescu la Președinția României și relația cu PD, respectiv PDL, a fost una de susținere reciprocă, fostul PNL a reproșat vehement intruziunea lui Băsescu în politica PDL. Astăzi, noul președinte al vechiului PNL, Alina Gorghiu, a afirmat concret că ”acest partid va fi un partener de încredere al președintelui României și va continua proiectele pe care și le-a asumat”. Afirmația Alinei Gorghiu este identică cu cea a lui Emil Boc, pe care ziariștii l-au catalogat ca fiind umil și servil în fața lui Traian Băsescu: ”PDL este partenerul lui Traian Băsescu, la bine și la greu”. La rândul său, Traian Băsescu declara: ”Sunt convins că voi rămâne partener cu Emil Boc până când ieșim din politică”.

Un joc de imaginație:

Să presupunem că la alegerile din martie 2013 pentru președinția PDL, n-ar fi candidat Vasile Blaga și Elena Udrea, ci Vasile Blaga și Emil Boc, așa cum s-a întâmplat, de altfel, în 2011. Să presupunem că Traian Băsescu ar fi vorbit cu Emil Boc să se retragă din cursă și să susțină candidatura Elenei Udrea. Să presupunem că Emil Boc s-ar fi retras în seara precedentă alegerilor și i-ar fi propus lui Vasile Blaga să procedeze la fel – să se retragă, așa cum Teodor Atanasiu i-a sugerat lui Ludovic Orban. Să presupunem doar. Vă imaginați ce ar fi urmat? De aceea întreb: jurnaliști, vă faceți bine meseria?

P.S. În mare parte, presa de astăzi este încântată de faptul că o femeie conduce un partid istoric și consideră normal modul în care Alina Gorghiu a fost aleasă în această funcție. A început, deci, ”România normală”?