A început REVELIONUL PLANETAR: Primii locuitori ai lumii care au intrat în 2015. Ce îi ameninţă | VIDEO

A început REVELIONUL PLANETAR: Primii locuitori ai lumii care au intrat în 2015. Ce îi ameninţă | VIDEO

Aproximativ o sută de mii de oameni rostesc la ora 12.00, ora României, astăzi, 31 decembrie, "La mulţi ani!". Aceştia sunt locuitorii din Kiribati, arhipelag din Oceania.

Kiribati se află la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia. Ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Regatul Unit, în 1979. Kiribati este la granita dintre “ieri şi azi”. Pentru că prin mijlocul ţării, până în anul 1995, trecea Linia Internaţională a Datei, guvernul a decis să o mute mai la est, pentru ca toată ţara să aibă aceeaşi oră. Kiribati a devenit, practic, ţara în care începe o nouă zi. Şi-a redenumit cea mai estică insulă, Carolina, drept insula Mileniuluil deoarece acolo, pe 1 ianuarie 2000 a avut loc intrarea în noul mileniu.

Prima mutare

Mai precis, cele 32 de insuliţe componente sunt situate chiar pe meridian şi, de aceea, au fost luate ca punct de referinţă pentru calcularea fusului orar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, locuitorii insulelor Kiribati sunt departe de a fi atât de fericiţi cum crede toată lumea. În curând ar putea avea loc prima mutare a unei întregi comunităţi din cauza efectelor încălzirii globale. Toţi cei circa o sută de mii de oameni din Kiribati sunt ameninţaţi de creşterea nivelului oceanului. Preşedintele arhipeleagului a negociat cu guvernul din Fiji să cumpere 20 de mii de kilometri pătraţi, unde  poporul său se poate muta. „E ultima noastră soluţie. Nu putem să mai facem altceva”, a declarat liderul din Kiribati. Cât despre tradiţiile de Revelion din Kiribati, oamenii cred că trecerea în noul an este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, mulţi se opresc pentru câteva minute din petrecere ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie. În Kiribati, celebrările de Anul Nou nu se încheie odată cu venirea dimineţii: zilele de 1şi 2 ianuarie sunt sărbători legale.

 

Cea mai săracă

 

Prin urmare, s-au demarat operaţiunile pentru cumpărarea unui teren de 6.000 de acri, pe insula principală a arhipelagului Fiji, Viti Levu. Pământul fertil de acolo este vândut de către o biserică,  pentru 9,6 milioane de dolari. Iar locul respectiv ar putea fi garanţia supravieţuirii populaţiei din Kiribati. Cu toate acestea, se speră că nu chiar toată lumea va fi nevoită să plece.

Într-un clasament al Fondului Monetar Internaţional, Republica Kiribati este cea mai săracă ţară din lume! După nivelul Produsului Intern Brut, raportat pe cap de locuitor. Dar...Locuitorii de acolo o duc extraordinar! De ce? Produsele locale sunt relativ ieftine, iar cele importate sunt şi mai ieftine: majoritatea alimentelor venite din afara graniţelor sunt date la schimb pentru peşte şi nuci de cocos. Ca dovada a bunăstării locale: un raport din 2009, al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, care arată că cei din Kiribati sunt pe locul doi la obezitate, în lume!