A îmbătrânit în timpul anchetei de 12 ani. Ovidiu Tender: 12 ani și 7 luni după gratii!
- Ionel Stoica
- 9 iunie 2015, 00:00
Milionarul a fost încarcerat, aseară, la Penitenciarul din Timișoara. Avocații lui Tender au declarat că vor contestat „decizia aberantă”, care le-a trimis clientul după gratii. Ei spun că vor face plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Multimilionarul Ovidiu Tender (58 de ani) a fost găsit, ieri, vinovat în dosarul Rafo –Carom pentru înșelăciune, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Judecătorii au decis condamnarea sa la 12 ani și 7 luni de închisoare. Inițial, prima instanță, Tribunalul București, îl condamnase pe milionar la 11 ani și patru luni de închisoare. Tender a fost încarcerat aseară.
FOTO: 2003. Numele milionarului apare în afacerea Matser
La un pas de prescriere
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi a fost dată cu o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii din acest dosar. Judecătorii au decis ca afaceristul să plătească un prejudiciu uriaș, de 184.690.936 de lei, aproximativ 41 de milioane de euro.
FOTO: 2005. Procurorii DIICOT încep ancheta în Rafo-Carom
Magistrații au extins sechestrul asigurator pe mai multe bunuri și proprietăți aflate pe numele lui Tender, în țară și în străinătate. Milionarul nu mai are dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real într-o societate comercială, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei. Magistrații i-au mai condamnat, ieri, pe Marian Iancu (14 ani), Toader Găureanu (9 ani şi 10 luni), Cicilia Dumitrescu (7 ani), Marin Badea (8 ani şi 6 luni), Bogdan Sălăjan (3 ani cu suspendare) și Kadri Mazhar Basaran (6 ani şi 6 luni închisoare).
FOTO: 2006. Ovidiu Tender a stat în arest preventiv 96 de zile
Dosarul Rafo-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria Justiției din România, fiind trimis la instanță în august 2006, de fosta șefă DIICOT, Alina Bica. În ianuarie 2015, Tender a făcut un denunț la DNA, împotriva Alinei Bica, la care ar fi apelat pentru a nu fi condamnat. Afaceristul a spus că i-ar fi dat mită mai multe acţiuni la UPRUC Făgăraş, care ar fi ajuns la soţul acesteia. În fața Curții Supreme, Bica a negat acuzațiile. Procuroarea a arătat că Florian Coldea, primadjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situația lui Tender, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze.
FOTO: 2009. Milionarul și-a mutat o parte din afaceri în Africa
La ultimul termen din proces, avocații lui Tender au cerut reducerea la jumătate a pedepsei acestuia, deoarece a colaborat cu DNA.
Avere uriașă
Ovidiu Tender este căsătorit cu Nicole Braun și are trei copii, care locuiesc în Anglia. Afaceristul ocupa, în 2014, Locul 6 în „Top Capital - 300 Cei mai bogați români”, cu o avere estimată la 520-550 de milioane de euro. Cele mai importante companii: Tender Oil&Gas, care deține o treime din concesiunile de țiței din Asia, sau Tender Minerals - concesiuni de aur și metale rare în Africa. Alte afaceri bănoase: o fabrică de medicamente și un hotel în Serbia, hoteluri și ansambluri rezidențiale, o companie aeriană, societățile Vulcan și Prospecțiuni SA.