A fost CENZURAT Iisus?

A fost CENZURAT Iisus?

Filmele care îl au ca personaj central pe Iisus au stârnit întotdeauna controverse.

Înainte ca Scorsese să ecranizeze “The Last Temptation of Christ”, cel mai controversat film despre viaţa lui Iisus a fost Jesus Christ Superstar (1973), filmul lui Norman Jewison (şapte nominalizări la Oscar).

Din viaţa

Versiunea din 1973 a regizorului Norman Jewison pleaca de la muzicalul jucat pe Broadway a lui Andrew Lloyd Webber. “Jesus Christ Superstar” este o operă rock din 1970 realizată de Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice. O dramatizare muzicală a ultimei săptămâni din viaţa lui Isus Hristos de la intrarea Sa în Ierusalim până la Crucificare, iar iniţial, albumul a fost cenzurat de către BBC. Subiectul albumului are la bază Evangheliile sinoptice dar şi cartea lui Fulton J. Sheen, The Life of Christ, care compară toate cele patru Evanghelii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea în centru se află relaţiile dintre personajele principale, în special Isus, Iuda şi Maria Magdalena. Albumul a ajuns până pe locul 1 în clasamentul Billboard în 1971. Pe albumul original, “partea muzicală” a lui Iisus este interpretată de Ian Gillan, solistul trupei Deep Purple.

Sunt redate

Filmul prezintă ultimele şase zile din viaţa lui Iisus, interpretat de Ted Neeley. Trăirile lui Iisus sunt redate prin ochii trădătorului său, Iuda Iscarioteanul, iar pelicula a fost considerată o blasfemie pentru că în acest film nu se vorbeşte absolut deloc, ci se cântă şi nu orice fel de muzică, ci rock. Criticii de film nu au fost impresionaţi nici de interpretarea actorilor, nici de costume. “Decorurile nu au fost deloc interesante, iar costumele puerile. Acţiunea este plictisitoare şi mai degrabă putem considera pelicula un muzical decat un film despre Iisus", au scris la vremea respectivă specialiştii. Despre Ted Neeley, cel care l-a interpretat pe Mântuitor în "Jesus Christ Superstar", se spune că a avut numai necazuri.

Mare parte

La vremea sa, “Jesus Christ Superstar”  deranja prin atmosfera hippie. Conform cricilor, Iisus nu era "suficient" de divin, era un personaj "prea omenesc", îi lipsea "aura" din producţiile de "basm" precum “Iisus din Nazaret” (în regia lui Franco Zefirelli). S-a considerat că filmul lui Jewison respectă mare parte din povestea biblică, dar abordează libertin costumele (care sunt 100% hippie) şi locaţiile (ruine de pe teritoriul israelian). “Irod dansează charleston, acompaniat de personaje bizare, negustorii de la Templu oferă arme, droguri şi prostituate, soldaţii romani poartă maieuri mov şi cântă din toată inima”, notează critica. În anul 2000 a fost realizată o adaptare după ecranizarea din 1973, iar această adaptare a primit un Emmy.