25DE ANI DE LA EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989. Șarlatanii Revoluției. S-au vândut pe șpăgi și bani publici

25DE ANI DE LA EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989. Șarlatanii Revoluției. S-au vândut pe șpăgi
și bani publici

Unii dintre demonstranții „descurcăreți” au ajuns pe mâna procurorilor, după ce s-au lansat în escrocherii mărunte. Condamnați la închisoare, unii dintre ei s-au făcut nevăzuți, iar alții au ales să se retragă din viața publică.

În ultimii 25 de ani, unii lideri ai revoluționarilor din decembrie 1989 au uitat idealurile pentru care au luptat și au schimbat „baricada”. Unii dintre ei au ajuns în închisori după ce s-au apucat de diverse escrocherii ieftine. Nu puțini sunt cei care fac scandal cu orice ocazie, publicitatea gratuită și protestul spontan față de orice decizie fiind pentru ei mană cerească și mod de viață. Alți lideri au fost acuzați că au pus la punct adevărate fabrici de certificate de revoluționar. Cei mai versați au atins structurile înalte ale Executivului și au ocupat funcții de răspundere de la înălțimea cărora manevrează pe degete marea masă a revoluționarilor discreți.

Lideri de opinie

Unii, mai puțin norocoși, au murit între timp și au dus cu ei în mormânt amintirea acelor vremuri. George Costin, Dan Iosif, Bebe Ivanovici, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Dincă, Dorin Lazăr Maior și alți lideri de asociații obscure de revoluționari au cunoscut de-a lungul acestor ani gloria și decăderea.

Între pedofilie și corupție

● Mai mulți lideri ai revoluționarilor au fost acuzați în dosarul de corupție al lui George Costin: Mihai Bolocan și Aurel Postelnicu, președintele și secretarul de stat al Asociației Decembrie 1989 Metrou- Buzău, și Serafim Cotenescu- președintele Asociației 22 Decembrie Câmpulung Muscel. ● Marian Ambrozie, revoluționar brașovean, a fost arestat, în 2012, într-un scandal de pedofilie. ● Bercea Ion Marian, membru al Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor „Brașov 21 Decembrie 1989“, a fost trimis în judecată în 2012 după ce a obținut un certificat de revoluționar prin înșelăciune și uz de fals.

„Șantajistul”

Dorin Lazăr Maior, fost deputat PRM și fost președinte al Blocului Național al Revoluționarilor, este dat, de un an de zile, în urmărire internațională. Motivul: a fost condamnat definitiv, în 13 noimbrie 2013, la șapte ani de închisoare cu executare, pentru șantaj, în dosarul „Romexterra”. Procurorii l-au acuzat că ar fi șantajat doi oameni de afaceri brașoveni, printre care și pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brașov, Mihai Mațepiuc, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Maior i-ar fi amenințat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunța dacă nu primește de la fiecare câte un milion de lei. Presa a dezvăluit că revoluționarul ar fi fugit în Dubai.

„Escrocul”

Emilian Cutean, fost deputat PSD (2004-2008) și fost secretar de stat pentru Problemele Revoluționarilor, execută o condamnare de 5 ani pentru fapte de corupție. El este în pușcărie din februarie 2012. Potrivit DNA, în cursul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat, a dispus plata unei sume de 2.995. 684 miliarde lei vechi în contul Asociației de revoluționari „Club 22”, al cărei președinte era. Din această sumă, Cutean a achitat 945.778.886 lei vechi pentru chiria la imobilul deținut de asociație, și în care locuia și el, iar cu restul a făcut un depozit bancar. Guvernul dăduse banii pentru problemele sociale ale revoluționarilor.

„Cârnățarul”

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de corupție cu certificate de revoluționar, este cel al lui George Costin. În 2012, la momentul producerii faptelor, acesta era președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor din decembrie 1989. Costin a fost acuzat că cerea un comision sau o sumă fixă din indemnizațiile de revoluționar pe care le primeau membrii Asociației sale. „Jigodie ordinară! Unde-s cârnații mei?”, își cerea partea, în interceptările DNA, Costin. În decembrie 2013, Curtea de Apel București l-a condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, hotărâre nedefinitivă.

„Bebe Certificat” și Dan Iosif, „legendele” Revoluției

Alte personaje controversate care au beneficiat din plin de statutul de revoluționar au ajuns pioni de bază chiar la Administrația Prezidențială. Este cazul lui Dan Iosif, fost senator și consilier al lui Ion Iliescu. Personaj nonconformist, mâna armată a revoluționarilor, a murit în 2007 de cancer pulmonar, într- un spital din Siberia. Beneficiar al unei locuințe de lux din partea RAAPPS, Iosif a amenințat în ultimul an al vieții că aruncă imobilul în aer dacă este evacuat din vilă. Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier și revoluționar de marcă la televizor, nu a plecat nici acum din casa statului. A acumulat datorii record de 1 milion de lei, chirii restante, dar nu are de gând să le plătească. Bebe Inavovici era poreclit „Bebe Certificat”. După ce a împărțit 40.000 de certificate de revoluționar și sute de terenuri a intrat, inevitabil, în politică, fiind ales președintele CJ Ilfov. După două mandate în Parlament, a fost părăsit de PDSR și s-a retras din viața publică. În 2003 a fost condamnat la un an de închisoare. Nu a stat la „răcoare”, deoarece fapta era deja graţiată.