Zvonurile de presă încearcă să țină aprins scandalul Episcopului de Huși
- Adrian Pătrușcă
- 22 august 2017, 00:00
Presa a „înghițit” cu greu soluționarea elegantă a scandalului din jurul Episcopului de Huși: anunțându-și retragerea din funcție, Corneliu Bârlădeanu a evitat să compară în fața unui consistoriu arhieresc, fapt care ar fi prelungit tapajul mediatic.
După ședința Sfântului Sinod al BOR, din 17 – 18 august, consilierul patriarhal Ionuț Mavrichi preciza: „Din moment ce Prea Sfințitul Corneliu a depus cerere să se retragă din funcția de episcop, el nu va mai intra în consistoriu, ci pur și simplu încetează din acest moment să fie episcop (...) El va rămâne membru al Bisericii Ortodoxe, a declarat că rămâne sub ascultarea Sfântului Sinod, nu mai este episcop titular, în nici un caz nu mai slujește. Statutul său este de monah.”
Însă un document ajuns la redacția ziarului vasluian Vremea Nouă, a aprins din nou speranțele că scandalul nu este de tot stins și că poate fi exploatat în continuare. Astfel, într-o înștiințare expediată de Cancelaria Sfântului Sinod și semnată de Patriarhul Daniel, în care se face o expunere a deciziei în cazul Corneliu Bârlădeanu, se arată că Sfântul Sinod „aprobă ca episcopul retras să aibă domiciliul în Episcopia Devei și Hunedoarei, de unde va primi și sprijinul financiar necesar, urmând ca, la momentul potrivit, Sfântul Sinod să decidă cu privire la slujirea liturgică”.
Episcopul a ajuns călugăr la Hățăgel
Ziarul vasluian, preluat de o bună parte a presei, susține, fără a prezenta dovezi, că înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe s-ar teme de presupuse informații compromițătoare pe care fostul episcop de Huși le-ar avea despre unii dintre ei, drept care au decis să-i asigure acestuia o „locuință de lux” și un salariu de 18.000 de lei, adică tot atât cât primea ca episcop.
Într-o intervenție televizată la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a dezmințit aceste informații: „Fostul episcop de Huși va locui într-o casă pusă temporar la dispoziția lui, este o locuință modestă, care necesită reparații și nu va mai primi salariu de episcop pentru că nu mai ocupă această funcție. Va primi o remunerație în funcție de munca prestată. Încă nu i s-a stabilit o fișă a postului, ca să spunem așa, dar se poate ocupa de îndeletniciri pe parte culturală, el cunoaște multe limbi străine, a studiat în Germania, poate să facă traduceri, de exemplu, pe care ar putea primi bani.” Și Bănescu a adăugat: „Fostul episcop de Huși nu mai reprezintă instituția Bisercii, dar poate fi un simplu călugăr pentru că misiunea Bisericii este aceea de a vindeca moral o persoană căzută astfel, Corneliu Bârlădeanu se află într-un proces de pocăință.”
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Devei și Hunedoarei, Gabriel Miricescu, a explicat: „A fost propunerea PF Daniel, care s-a oferit să-i pună fostului episcop al Hușilor o locuință în satul Hățăgel. În apropiere este și un schit, acolo unde va putea lua parte la slujbe. Nu cred că va fi afectată imaginea Episcopiei Devei și Hunedoarei, deoarece nu este o decizie a noastră și nu suntem implicați în vreun fel.”