Activitatea întreprinderilor din zona euro se deteriorează

Activitatea întreprinderilor din zona euro se deteriorează Zona euro. Sursa foto: Arhiva EVZ

Activitatea de afaceri din zona euro s-a contractat într-un ritm mai rapid în octombrie, ceea ce a dus la pierderea de locuri de muncă, potrivit unui sondaj privind indicele PMI (Purchasing Managers' Index), publicat marți de S&P Global, care a fost urmărit îndeaproape.

Zona euro. Scorul PMI din octombrie a scăzut la 46,5, față de scorul revizuit de 47,2 din septembrie. O cifră mai mică de 50 indică o contracție a activității de afaceri, în timp ce o cifră mai mare de 50 indică o creștere.

„Lucrurile se înrăutățesc în zona euro”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank, care colaborează cu S&P la realizarea PMI.

„Nu am fi luați prin surprindere dacă am vedea o ușoară recesiune în zona euro în a doua jumătate a acestui an”, a adăugat el. Datele sumbre vor crește presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a pune pe pauză majorările de rate atunci când consiliul său guvernamental se va reuni din nou în decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși inflația din zona euro rămâne cu mult peste ținta de două puncte procentuale a BCE, după ce a fost impulsionată de invazia Rusiei în Ucraina începând de anul trecut, aceasta încetinește, iar presiunea economică este din ce în ce mai mare.

Zona euro. Companiile au redus numărul de angajați

Scorul PMI tot scade de cinci luni încoace. Acesta este cel mai accelerat ritm din noiembrie 2020. Atunci când au fost excluse cifrele din lunile afectate de pandemie, datele au arătat că activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat cu cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Comenzile noi erau în scădere.

„Ca urmare, companiile au redus numărul de angajați, reprezentând prima scădere a numărului de angajați de la blocajele de la începutul anului 2021”, a spus S&P Global într-o declarație prin care a anunțat rezultatele sondajului PMI.

Cursul valutar a crescut brusc. Euro depășește pragul de cinci lei. Ce înseamnă pentru români

Curs valutar. Euro. Sursa foto: Pixabay

Locurile de muncă din industria prelucrătoare se pierdeau în cel mai rapid ritm din august 2020. Asta, în timp ce angajările în sectorul serviciilor erau aproape de un blocaj.

Perspectivele managerilor de achiziții pentru anul viitor „au rămas printre cele mai slabe observate în ultimul an”. Asta,  în ciuda unei creșteri „marginale” în octombrie.

Franța a înregistrat un declin mai lent

În ciuda faptului că a doua cea mai mare economie din zona euro, Franța, a înregistrat un declin mai lent în sectorul serviciilor, compensând parțial un declin mai accentuat în sectorul manufacturier, sentimentul PMI a scăzut mai rapid decât în Germania.

„Franța și Germania au înregistrat acum cinci și, respectiv, patru luni de scădere a producției. În timp ce restul zonei euro în ansamblu a înregistrat trei scăderi lunare consecutive”, a precizat S&P Global într-un raport.

BCE a înăsprit condițiile monetare la fiecare dintre ultimele zece ședințe. Iar dobânda cheie a băncii pentru depozite se află acum la un maxim istoric de 4%.

Pe de altă parte, conflictul din Orientul Mijlociu a adăugat incertitudine previziunilor economice, piețele căutând semne că acesta va duce la o creștere și mai mare a prețului petrolului.

BCE va renunța deocamdată la creșterea ratelor dobânzilor

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a recunoscut „durerea” resimțită de gospodării ca urmare a majorărilor agresive ale ratelor. Dar a avertizat împotriva cedării prea curând.

Analiștii consideră că BCE va renunța deocamdată la creșterea ratelor dobânzilor. Dar va menține o vreme politica monetară strictă. Prețurile de consum în blocul monetar format din 20 de națiuni au crescut în septembrie cu o rată anuală de 4,3%, cea mai mică rată din ultimii aproape doi ani.

Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru Germania la începutul acestei luni. FMI a estimat că cea mai mare economie a Europei se va contracta cu 0,5% în 2023, în timp ce zona euro în ansamblu va crește cu 0,7%. Sursa: insiderpaper.com