La Bucureşti, pe 24 Iunie – naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea de Sânziene şi Ziua Universală a IEI, sărbătorim portul naţional şi tradiţiile strămoşeşti la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, cu mame şi copii îmbrăcaţi în ii.
Sărbătorirea Iei are loc în paralel cu marea sărbătoare câmpenească a Muzeului Satului prin care se marchează începutul verii, „La porțile soarelui – Sânzienele”. „Vă aşteptăm cu mic cu mare lângă Biserica maramureşeană din Dragomireşti, adusă de profesorul Dimitrie Gusti în urmă cu 80 de ani la Muzeul Naţional al Satului din Şos. Kiseleff nr. 28-30, să sărbătorim împreună Ziua Universală a IEI”, transmit organizatorii.
În 2016 româncele, mai ales, celebrează, pentru a patra oară consecutiv, Ziua Universală a IEI, o celebrare a IEI şi a cămăşii tradiţionale, oriunde ar fi pe planetă. IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a IEI a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută şi de Primăria Washington DC, anul acesta primarul oraşului reconfirmând recunoaşterea printr-o proclamaţie oficială.

 

Te-ar putea interesa și: