Ziua Națională a României: concerte, în loc de fasole

Ziua Națională a României: concerte, în loc de fasole

Vor fi parade fastuoase în marile orașe. Președintele ales Klaus Iohannis va merge la Alba Iulia, iar actualul șef al statului va organiza ultima recepție la Cotroceni.

Peste 2.000 de soldaţi şi angajaţi ai Ministerului de Interne vor defila astăzi, începând cu ora 11.00, de Ziua Națională a României, în faţa Palatului Parlamentului, pentru că Arcul de Triumf este în reparaţii. Parada s-a anunţat a fi impresionantă, autorităţile alocând un milion de euro în acest sens. Banii nu au ajuns în Ardeal, susține vicepreședintele CJ Alba, care îl acuză pe ministrul Apărării, Mircea Dușa, că a trimis Armata a IV-a Transilvania, la paradă, fără combustibilul necesar. Primăria şi Consiliul Judeţean au fost nevoite să cumpere 3.000 de litri de motorină pentru repetiţii şi paradă. În Capitală, cu excepția lui Robert Negoiță de la sectorul 3, edilii nu au mai pregătit fasole pentru bucureșteni. În schimb, la fel ca în multe orașe din țară, vor fi organizate concerte. La Alba Iulia, în Capitala Marii Uniri, s-a anunțat o paradă cu totul specială care, cu siguranță, le-a lipsit în ultimii ani celor care admiră spiritul cazon. Meteorologii au anunțat că astăzi va fi frig.

Din 1918 și până în prezent, românii au sărbătorit diferit Ziua Națională. Dacă pe vremea Regelui, în centrul atenției au fost defilările, după 1947 cele mai importante manifestări au fost organizate pe stadioane, în cinstea „conducătorului iubit”.

81 de ani de Sărbătoare Regală

Ne puteți urmări și pe Google News

Între 1866-1947, Ziua Națională a României a fost serbatată pe 10 mai. Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus, în ziua de 10 mai 1866, jurământul în fața Adunării Reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat, în fața Parlamentului, independența de stat a României. Între 14 martie- 26 martie 1881, camerele reunite ale Parlamentului au votat transformarea țării, din Principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, Ziua Națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.

42 de ani de sărbătoare cu defilări grandioase

După abdicarea forțată a Regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armatei antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944. Toți muncitorii și elevii erau duşi în fiecare an la festivități, sărbătoarea națională fiind considerată mai degrabă una muncitorească.

24 de ani: defilări în democrație

În 1990, Parlamentul României a aprobat ziua de 1 Decembrie drept sărbătoare națională. Alegerea zilei, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Din 1990, paradele de 1 Decembrie au avut loc la Arcul de Triumf din Capitală, cu excepția unui singur an, când Emil Constantinescu a fost președinte. Și atunci, s-a defilat în Piața Constituției.

Cum petrec actualul și viitorul președinte

Președintele Traian Băsescu va participa, astăzi, începând cu ora 11.00, în Piața Constituției, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Apoi, de la ora 14.00, la Cotroceni, în sala CSAT, Traian Băsescu va avea o videoconferință cu militarii români aflați în teatrele de operațiuni internaționale.

Seara, de la ora 18.00, în Sala Unirii, președintele Traian Băsescu va oferi ultima recepție cu prilejul Zilei Naționale a României. Președintele ales, Klaus Iohannis, va participa la manifestările organizate la Alba Iulia. Începând cu ora 11.45, Iohannis va depune coroanede flori la statuile Reginei Maria și Regelui Ferdinand, iar de la ora 12.40 va fi prezent la parada militară.