Ziua mondială a libertății presei. Josep Borell a deplâns decesul a 76 de jurnaliști și violența de gen împotriva jurnalistelor
- Radu Balaj
- 2 mai 2021, 17:52
În ajunul Zilei Mondiale a Libertății Presei, Josep Borell, reprezentatul UE pentru politică externă, și-a exprimat preocuparea și compasiunea pentru jurnaliști și a deplâns decesul unui mare număr de jurnaliști în ultimii ani. El a criticat și discriminarea de gen în exercitarea acestei profesii dedicate informării corecte a populației în societățile democratice.
Înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a referit duminică, în ajunul Zilei mondiale a libertăţii presei, la jurnaliştii asasinaţi din 2020. Josep Borell şi-a exprimat preocuparea deosebită faţă de violenţele la adresa femeilor care exercită această profesie.
76 de jurnaliști uciși în întreaga lume de la începutul anului 2020
În numele UE, Borrell a amintit că, potrivit observatorului UNESCO, de la începutul anului 2020 au fost ucişi 76 de jurnaliști în întreaga lume. De asemenea, "mulţi alţii au fost arestaţi, hărţuiţi sau amenințați", adăugând că "este deosebit de îngrijorătoare violența de gen împotriva jurnalistelor".
Şeful diplomaţiei europene a apreciat că "libertatea presei înseamnă siguranţă pentru toţi" şi a definit-o drept "fundamentul societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţie credibilă şi pot lua decizii fundamentate".
Josep Borrell a mai spus că libertatea presei şi libertatea de exprimare trebuie promovate şi protejate "peste tot" şi a subliniat că "UE este dispusă să facă mai mult" pentru a îndeplini acest deziderat, relatează Agerpres.
400 de jurnaliști au fost beneficiari ai fondului european pentru protejara apărătorilor drepturilor omului
"UE va continua să se pronunțe împotriva oricăror restricții la adresa libertății de exprimare şi contra cenzurii, atât online, cât şi offline", a adăugat Borrell. Înaltul reprezentant pentru politică externă al UE a precizat că peste 400 de jurnalişti "au beneficiat" anul trecut de pe urma fondului european pentru protejarea apărătorilor drepturilor omului.
Şeful diplomaţiei europene a mai spus că UE va continua să acţioneze împotriva dezinformării şi va căuta modalităţi de a sprijini financiar presa independentă.
3 Mai - Ziua Mondială a Libertății Presei
Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma Conferinței Generală UNESCO din 1991. La această dată s-a adoptat o rezoluție privind "Promovarea libertății presei în lume" care recunoștea că "o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice".
Evenimentul constituie un prilej pentru a celebra principiile care stau la baza libertății presei, a evalua starea libertății presei în lume, a reînnoi eforturile pentru apărarea independenței mass-mediei, a reflecta cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale. De asemenea, în această zi se aduc omagii acelor jurnaliști care și-au pierdut viața exercitându-și profesia. Momentul servește și ca oportunitate de atrage atenția că în multe țări publicațiile încă sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, iar jurnaliștii și editorii sunt hărțuiți, atacați, deținuți și chiar uciși