Contribuabilii români sărbătoresc astăzi Ziua Libertăţii Fiscale. Ce înseamnă asta? Mai multe organizaţii care promovează principiile pieţei libere organizează o serie de manifestări, care au ca scop să atragă atenţia românilor asupra nivelului foarte mare al taxelor pe care le plătesc. Calculele arată că, anul acesta, românii au muncit pentru stat 149 de zile, faţă de 147 de zile în 2010.
"Ziua Libertăţii Fiscale ne oferă o imagine reală asupra fisclităţii din România. Cred că mulţi dintre noi nu îşi dau seama cât de multe taxe plătesc şi cât de mari sunt aceste taxe. Însă, dacă le adunăm, rezultă că 149 de zile pe an – aproape cinci luni! – muncim pentru stat. Acest lucru trebuie să se schimbe, înainte de a putea vorbi cu adevărat despre bunăstare materială şi despre o economie solidă", a declarat Claudiu Năsui, preşedintele asociaţiei Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib), într-un comunicat al asociației.
Pe parcursul zilei de astăzi, membrii SoLib sunt prezenţi în Piaţa Universităţii pentru a discuta cu trecătorii despre semnificaţia şi importanţa Zilei Libertăţii Fiscale.
Iar de la ora 14:00, Universitatea Româno-Americană găzduieşte o masă rotundă cu tema "Ziua Libertăţii Fiscale 2011", organizată de Centrul de Economie Politică şi Afaceri "Murray Rothbard", în colaborare cu Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) şi Centrul pentru Economie şi Libertate (ECOL).
Ziua Libertăţii Fiscale este un eveniment ce are ca scop să-i facă pe locuitorii unei ţări mai conştienţi de povara fiscală pe care trebuie să o suporte anual.
Dreptul de proprietate intelectuală asupra acestui indicator este deţinut de Tax Foundation din SUA.
În România, evenimentul a fost celebrat pentru prima dată de Centrul Independent de Studii în Economie şi Drept (CISED).