„Ziua judecății” pentru datornici. ANAF revine în forță. Guvernul nu mai poate face nimic

„Ziua judecății” pentru datornici. ANAF revine în forță. Guvernul nu mai poate face nimic

După ce din luna martie mai multe firme au fost scutite plata anumitor taxe, se pare că lucrurile încep să revină la normal.

Cu toate că numărul noilor cazuri de infectări cu coronavirus crește alarmant, iar afacerile au fost puternic afectate de restricțiile impuse în ultimele luni, în zilele următoare ANAF dă undă verde la executări silite și popriri.

Din martie și până în prezent, în contextul în care pandemia a afectat mai multe afaceri, anumite companii au fost scutite de plata unor datorii. Iată, lucrurile revin la normal, iar în cazul în care aceste firme nu vor avea banii la dispoziție, există posibilitatea să apeleze la eșalonarea în varianta simplificată. Asta presupune că firmele ar putea să plătească aceste datorii, prin stabilirea anumitor rate, într-un interval de 12 luni.

Guvernul nu va extinde termenul actual

La finalul lunii septembrie, Cîțu a declarat că Guvernul nu va extinde și după termenul actual de 25 octombrie facilitatea introdusă în martie, prin care firmele pot amâna, fără dobânzi și penalități, obligațiile fiscale către ANAF.

„Nu. La 25 octombrie, doresc să avem o imagine clară a situației economiei. Sunt sectoare ale economiei care au încă probleme. Ne vom uita de la un sector la altul și vedem cu ce soluții putem să venim în sprijinul acestor sectoare. Dar este important pentru noi ca la 25 octombrie să avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă în economie, de aceea nu vom prelungi aceste facilități. După vom discuta și pe sectoare, pentru că unele sectoare o duc foarte bine, iar altele au probleme și vom vedea cu ce măsuri vom veni”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o conferință cu presa, la finalul lunii septembrie.

Inițial, termenul până la care se putea amâna plata datoriilor a fost 25 iunie, însă Guvernul a decis extiderea acestuia.

O eventuală extindere a termenului până pe data de 25 decembrie nu este luată în calcul deoarece ar împinge termenul de plată prea aproape de finalul anului, iar firmele ar ajunge în situația în care nu ar avea timp să achite sau să beneficieze de eșalonarea datoriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News