Evenimentul Zilei > Justitie > Procesul lui Sebastian Ghiță, amânat de ICCJ. Se așteaptă motivarea CCR pe completurile de trei
Procesul lui Sebastian Ghiță, amânat de ICCJ. Se așteaptă motivarea CCR pe completurile de trei

Procesul lui Sebastian Ghiță, amânat de ICCJ. Se așteaptă motivarea CCR pe completurile de trei

Numele lui Sebastian Ghiță va fi strigat, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție ca parte vătămată în dosarul în care au fost trimiși în judecată foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești. Tot atunci, omul de afaceri are termen în apel în dosarul în care a fost achiat alături de fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, pentru acuzații aduse chiar de către procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu. Astfel, Sebastian Ghiță va fi citat ca victimă de judecătorii Secției Penale și ca inculpat de magistrații Completului de 5 judecători al aceleiași instanțe.

UPDATE – Dezbaterile în dosarul lui Sebastian Ghiță au fost amânate până la primirea motivării deciziei Curții Constituționale asupra completurilor de trei judecători de la ICCJ. Decizia a fost luată de completul de cinci judecători de la instanța supremă, condus de vicepreședintele instanței, Iulian Dragomir.

Completurile de 3 de la instanța supremă au fost nelegal constituite, a decis miercuri Curtea Constituțională, după mai multe amânări. Judecătorii constituționali au admis astfel sesizarea lui Florin Iordache privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de 3 judecători specializate în fapte de corupție.


Foștii procurori Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești au fost trimiși în judecată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pentru represiune nedreaptă. De numele lor se leagă delațiuni scrise la dictare, martori inventați „din pix” și probe falsificate în timpul unei anchete al cărei scop nu era aflarea adevărului, ci punerea sub acuzare cu orice preț a lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță, precum și a cât mai multor persoane din cercul lor. În acestă cauză era vizată și fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, pentru complicitate la represiune nedreaptă, deoarece a sprijinit acțiunile celor doi, însă partea ei de dosar a fost disjunsă de procurorii SIIJ.

Dosarul Ponta-Blair era miza „unității de elită” în care lucrau Mircea Negulescu, zis „Portocală” și șeful acestei structuri, Lucian Onea. Sintagma citată a fost aleasă chiar de Laura Codruța Kovesi cu referire la DNA-Ploiești.

Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Vlad Cosma au dezvăluit cum „i-au lucrat” procurorii DNA-Ploiești în dosarul în care fostul premier urma a fi dat pe mâna justiției pentru folosire a influenței în scopul de a obține foloase necuvenite, iar fostul deputat – pentru spălare de bani.

Pe scurt, în Dosarul Ponta-Blair DNA Ploieşti susținea faptul că Ghiţă ar fi finanţat cu 220.000 de euro vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair în 2012. Scopul vizitei era cel de a-i crea imagine şi capital politic lui Victor Ponta, pe atunci lider PSD, în contextul alegerilor europarlamentare şi generale din acel an. În schimbul „foloaselor necuvenite”, Ponta l-ar fi lăsat pe Ghiţă să candideze din partea PSD.

La începutul anului trecut, Vlad Cosma a dat pubicității mai multe înregistrări audio făcute în sediul DNA Ploiești, Sebastian Ghiță a făcut o serie de dezvăluiri, iar Victor Ponta a confirmat într-o declarație din care rezultă că „Dosarul Ponta-Blair” a fost unul inventat.

În septembrie 2017, fostul deputat PSD, Sepadstian Ghiţă şi fostul primar al municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, au fost achitaţi în dosarul Asesoft. Procurorii acuzau că fostul primar al Ploieştiului ar fi finanţat în mod ilegal echipa de baschet CSU Asesoft cu bani de la bugetul local.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.