Rotativa guvernamentală s-a încheiat. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a trecut de votul Parlamentului. Update

Rotativa guvernamentală s-a încheiat. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a trecut de votul Parlamentului. Update Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a primit votul de învestitură în Parlament după o ședință îcare a durat ceva mai mult de trei ore. Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților a început la ora 12.00 și a fost presărată cu numeroase atacuri și discursuri contondente de ambele părți. Deși a fost vizat de numeroase intervenții acide, premierul desemnat, Marcel Ciolacu nu le-a replicat adversarilor politici. El a avut un discurs, la final, împăciuitor, făcând apel la unitate și avertizând asupra pericolelor care amenință România.

Update: Marcel Ciolacu a susținut primul discurs după ce guvernul său a primit votul de învestitură, mulțumind celor prezenți. El și-a luat angajamentul să ducă la bun sfârșit promisiunile pe care și le-a asumat prin programul de guvernare, spunând că acesta este angajamentul său ca premier.

„Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

Update: Ședința comună a celor două camere parlamentare s-a încheiat cu votul de învestitură dat pentru guvernul condus de Marcel Ciolacu. Deputații și senatorii au votat cu bile, conform procedurilor prevăzute de regulament. Rezultatul a fost pozitiv, așa cum era de așteptat, guvernul coaliției PSD - PNL obținând învestitura cu 290 de voturi favorabile și 90 de voturi împotrivă. Numărul parlamentarilor prezenți 411, au fost exprimate 385 de voturi în total.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update: Marcel Ciolacu a dat replica celor care l-au atacat de la tribuna Parlamentului. Spre deosebire de ceea ce așteptau majoritatea urmăritorilor ședinței, Ciolacu nu și-a atacat adversarii și criticii. El a susținut un discurs împăciuitor, făcând apel la unitate și atrăgând atenția asupra pericolelor cu care se va confrunta România în viitor. Marcel Ciolacu a avut un mesaj și către Kelemen Hunor căruia i-a propus să colaboreze pe viitor.

„Întotdeauna există tentația de a răspunde. Îmi aduc aminte, acum un an și șapte luni, și eu, și colegii mei eram în opoziție. O guvernare, hai să fim sinceri, nu tocmai de succes. Domnule președinte Cătălin Drulă, sunteți mult mai tânăr decât mine și știm amândoi, că, indiferent de jocul politic, este un moment pe care România nu poate să-l piardă. Nu vă spun ca să vin în întâmpinare sau să fie interpretat în vreun fel, cred că e de datoria mea. Dacă mă chemați la grupul USR, voi veni fără presă, fără anunțuri, fără a fi folosite politic. Toate reformele din PNRR trebuiesc respectate și implementate. Dacă vom pierde și acest tren, este ultimul tren, nu al meu și al dumneavoastră, eu îmi doresc sănătate, dumneavoastră faceți politică în continuare. Este ultimul tren al României. Înțeleg totul în politică, nu înțeleg minciunile și lucrurile știm la fel de bine cum se fac, cum se aruncă în spațiul public.

Nu sunt ipocrit. Am multe defecte. Au scăzut industrii, producție. E evident, a scăzut în toată Europa. Am văzut și în Franța ce s-a întâmplat, m-am uitat și în Germania, m-am uitat și în Italia. E reculul ultim în acest moment. Dacă nu lăsăm România în această traiectorie, vom pierde tot. Știu și eu, și dumneavoastră ce amenință cu adevărat România și clasa politică. Mi-ar fi fost ușor acum să vă spun tot ce s-a făcut greșit când ați fost la guvernare. De ce ați plecat... Aș fi greșit. Îmi doresc să colaborăm instituțional, pentruc că, politic, dumneavoastră sunteți în opoziție, noi - la putere, împreună cu Partidul Național Liberal, și să încercăm să găsim linia de mijloc unde cu toții avem interes.

Îmi pare rău, domnule Kelemen Hunor, de faptul că n-am reușit, trei bărbați de stat, să ajungem la acel punct comun în care să rămânem în continuare o echipă la guvernare. Sunt ferm convins că în viitor vom reuși să rămânem o echipă în parlament, pentru legile importante. S-a mai întâmplat în istorie când Partidul Social Democrat şi cu UDMR-ul, când era o avalanșă asupra noastră, să găsim echilibru. Sunt ferm convins că îl vom găsi în continuare, de data aceasta împreună și cu PSD-ul, și cu PNL-ul. Vor fi atacuri foarte mari, dragi colegi, și de la PNL și de la PSD, asupra noastră în perioada următoare. Nimănui nu-i convine această majoritate mare și consistentă.

Indiferent cât de greu va fi în viitor, indiferent cât de greu a fost în acest un an și șase luni, vom fi supuși unui atac, vom fi acuzați, ca să fim întărâtați, astfel încât această alianță să se rupă. Eu am luat votul de la colegii mei, și nu regret că am intrat la guvernare, ca să facem o alianță cel puțin până în anul 2024. Ar fi culmea, după ce, cum spunea domnul Kelemen Hunor, cu o mână se stingeau focurile, cu alta se încerca să se construiască, să ne lăsăm impresionați în acest moment. Eu cred că vom avea un viitor politic împreună şi după anul 2024, dacă această guvernare se va ridica la așteptările românilor. Mulțumesc mult grupului minorităților că susține acest guvern, nefăcând parte din guvern, este o susținere parlamentară. Am arătat respectul și până acum, ca și coleg, ca și președinte al Camerei, și am să fac acest lucru în continuare. Vă mulțumesc mult”, a spus Ciolacuîn discursul final.

Update: Kelemen Hunor a susținut un discurs plin de ironii la adresa foștilor parteneri de coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„Domnule Ciolacu, nici nu ați ajuns premier și deja v-ați atins unele obiective din programul de guvernare. Așa se întâmplă când faci programul de guvernare cu copy paste și nici nu-l citești”, i-a transmis Kelemen Hunor lui Marcel Ciolacu.

Totodată, legat de relația cu PNL, el i-a spus premierului să aibă grijă de PNL, să nu se trezească și să-l abandoneze, făcând referire la momentul ruperii USL, înainte de alegerile prezidențiale din 2014.

„Domnule prim ministru desemnat Marcel Ciolacu, sunteți un magician politic extrem de talentat. Aveți grijă de PNL. Aveți grijă de PNL să nu se trezească deoarece vă va lăsa singur”, a spus Kelemen Hunor.

Totodată, el a amintit și de momentul în care Klaus Iohannis l-a acuzat pe liderul PSD că dorește să vândă Ardealul Ungariei și a ținut să-l treacă în discursul său. În concluzie, a precizat Kelemen Hunor, partidul său nu votează acest guvern.

Update: Deputatul AUR George Simion a susținut un discurs acid, criticând actuala coaliție de guvernare și spunând că din echipa lui Ciolacu fac parte „păpușa lui Vlasov”, Alina Gorghiu, și cea a lui Stănescu, ministrul Agriculturii. George Simion a lansat mai multe critici la adresa lui Ciolacu, sub forma unor întrebări retorice.

„Vrem să știm la ce v-ați referit când ați spus că românii sunt sclavii moderni ai Europei. Noi suntem iobagi, care aveau obligația să munească 52 de zile pentru stat. Asta era în 1512, dar astăzi este mai rău, pt că românii lucrează 2 zile pe săptămână pentru stat și a treia ca să plătească taxele. Vrem să vedem de ce vreți să adoptăm moneda euro. Am vorbit cu specialiști și ne-au spus că nu este momentul potrivit. Vrem să știm de ce nu ați spus nimic despre spațiul Schengen. Facem ceva cu gazele din Marea Neagră. Îndrăznim să beneficiem de gazele României? Va fi iertat în continuare OMV-ul de plata taxelor? Care va fi politica dumneavoastră?”, a afirmat liderul AUR.

Update: Nicolae Ciucă a mulțumit UDMR pentru participarea la coaliția de guvernare, până acum. În discursul pe care l-a susținut, președintele PNL a pus accentul pe colaborarea cu PSD, spunând că a trecut perioada „mineriadelor politice”.

Update: Marcel Ciolacu a anunțat, în discursul său, că intenționează să refacă puterea de cumpărare a românilor și să reducă impozitarea muncii și, totodată, să majoreze salariul minim.

foto: Răzvan Vălcăneanțu

„Vă spun că următoarele luni vor însemna o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației. Vom lucra în strânsă legătură cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră, vom veni cu program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă, pe spatele și suferința românilor. Vom stimula munca și vom încuraja românii să rămână în țară. Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În paralel, vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru creșterea consistentă a salariului minim”, a spus Marcel Ciolacu.

Update: Deputatul George Simion a urcat la tribuna Camerei Deputaților, unde s-a desfășurat ședina pentru învestirea guvernului condus de Marcel Ciolacu. El l-a ironizat pe Nicolae Ciucă, președintele Senatului, în tikp ce a solicitat permisiunea de a vorbi, pentru două minute.

„În teorie sunteți buni, practica vă cam omoară. Sper să nu se desfășoare și anul ăsta jumătate cum s-a desfășurat în ultimul an și jumătate. Dle Ciucă, nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva să prezideze! Dați-mi și mie două minute, domnule Ciucă, două minute”, a declarat deputatul George Simion de la tribuna Parlamentului.

Update: Liderul AUR, George Simion, a lansat un atac la adresa lui Nicolae Ciucă, noul președinte al Senatului. „În teorie sunteți buni, practica vă cam omoară. Sper să nu se desfășoare și anul ăsta jumătate cum s-a desfășurat în ultimul an și jumătate. Domnule Ciucă, nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva să prezideze! Dați-mi și mie două minute, domnule Ciucă, două minute”.

Update: Marcel Ciolacu și-a început discursul cu un mesaj adresat profesorilor, promițând că le va acorda toate majorările salariale promise. El a spus că cea mai bună garanție că se va ține de cuvânt este apartenența la PSD, partid care a majorat salariile medicilor. Diplomat, Ciolacu a evitat să amintească și de legea pe care PSD și PDL nu au pus-o în aplicare, în 2009, după ce au votat majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Update: Ședința comună a celor două camere parlamentare, pentru învestirea guvernului Ciolacu a fost deschisă, neoficial de George Simion și Diana Șoșoacă. Înainte să plece de la tribună, senatoarea a ținut să precizeze că este „singura opoziție” din Parlament.

foto: Răzvan Vălcăneanțu

După ce Șoșoacă și-a făcut numărul, iar la tribună a fost invitat noul premier, Marcel Ciolacu, să-și prezinte discursul,foștii parlamentari liberali din gruparea Orban le-a împărțit celor din PNL trandafiri roșii, simbolul electoral al PSD. O parte dintre cei care au primit florile au apreciat gestul și chiar s-au fotografiat cu ele la piept.

Guvernul propus de Marcel Ciolacu, premierul pe care l-a desemnat Klaus Iohannis, nu ar trebui să aibă probleme în obținerea voturilor necesare. Încă de săptămâna trecută, parlamentarii PSD și PNL au fost atenționați să rămână, zilele acestea în București. Mai mult, au fost amenințați cu excluderea din partid, dacă vor vota împotriva învestirii. Drept urmare, cu două sau trei excepții, este de așteptat ca PSD și PNL să voteze în bloc, cu entuziasm, pentru învestirea listei de miniștri a lui Marcel Ciolacu.

La învestirea noului guvern, PSD nu se bazează pe votul deputatului Patriciu Achimaș-Cadariu care nu este de acord cu nominalizarea lui Alexandru Rafila. Medic de profesie, deputatul Achimaș Cadariu îl acuză pe Alexandru Rafila că blochează cu bună știință punerea în aplicare a Programului Național Anti-Cancer, pe care anterior îl lăuda.

De partea cealaltă, PNL nu se bazează pe votul deputatului Dan Vîlceanu, transformat într-un dintre cei mai mari opozanți ai actualei conduceri a partidului. Prieten al fostului premier și președinte al PNL, Florin Cîțu, deputatul Vîlceanu a fost marginalizat după preluarea puterii de către Nicolae Ciucă. La fel ca și Florin Cîțu, artizan al actualei coaliții PSD – PNL, Vîlceanu a criticat în permanență deciziile colegilor săi de partid. De asemenea, tot aici, la disidenți interni, se înscrie și Florin Cîțu, abandonat de „Echipa câștigătoare” imediat ce a semnat protocolul de alianță cu PSD. El a fost înlocuit la guvern, dar și la șefia PNL de Nicolae Ciucă.

foto: Răzvan Vălcăneanțu

Au anunțat că vor vota împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu palamentarii opoziției, USR, AUR, Forța Dreptei, dar și cei din UDMR. Aceasta după ce formațiunea minorității maghiare a fost înlăturată din guvern din cauza disputei cu PNL.

Chiar și așa, premierul desemnat se bazează pe voturile PSD, PNL și pe cele ale minorităților naționale, suficiente pentru a-și trece guvernul prin Parlament fără emoții.

Lista miniștrilor lui Marcel Ciolacu

Potrivit ordinii de zi a ședinței comune a celor două camere parlamentare, premierul desemnat Marcel Ciolacu își va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului, după care vor urma dezbateri. La final a fost programat votul, după care va urma ceremonia de depunere a jurământului, în fața președintelui Klaus Iohannis. Odată cu depunerea jurământului, se finalizează și procedura de rotativă guvernamentală, o premieră în politica românească.

Guvernul propus de Marcel Ciolacu va avea următoarea structură:

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu (PSD)

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu (PSD)

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu (PSD)

Ministerul Economiei şi Turismului - Radu Oprea (PSD)

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr (PSD)

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea (PSD)

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan (PSD)

Ministerul Muncii - Marius Budăi (PSD)

Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD)

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja (PNL)

Ministerul Justiţiei - Alina Gorghiu (PNL)

Ministerul Educaţiei - Ligia Deca (PNL)

Ministerul de Externe - Luminiţa Odobescu (PNL)

Ministerul de Finanţe - Marcel Boloş (PNL)

Ministerul de Interne şi vicepremier - Cătălin Predoiu (PNL)

Ministerul Mediului - Mircea Fechet (PNL)

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veştea (PNL)

Ministerul Culturii - Raluca Turcan (PNL)