Ziua Culturii Naționale 2020 fără... comunism. Expoziție Adrian Andronic la Brașov

Ziua Culturii Naționale 2020 fără... comunism. Expoziție Adrian Andronic la Brașov

Primul eveniment organizat în Casa Sfatului din Brașov în noul an se numește „Fără comunism” și se va desfășura miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 12.00.

Programul evenimentului cultural cuprinde vernisajul expoziției de caricatură politică Adrian Andronic, dezbaterea „1990, 2018: Noi gândim și muncim” la care vor participa Dan Perjovschi, Florin Iaru, Radu Oltean și Nicolae Pepene și o sesiune de live drawing susținută de Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată).

Proiectul „Fără comunism” este realizat de Asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Facultatea de Sociologie și Comunicare a Universității „Transilvania” din Brașov, cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale 2020.

Fără comunism!

La 30 de ani de la căderea comunismului și la o jumătate de an după ce fantomele comunismului au bântuit Piața Victoriei, considerăm că este potrivit un recurs la fenomenul rezistenței civice din 1990, un recurs care să înceapă cu un eveniment cultural organizat chiar de Ziua Culturii Naționale a anului 2020, cu o acțiune culturală care să sublinieze atât rolul important al oamenilor de cultură, în general, și al artiștilor, în special, în mobilizarea societății civice pentru apărarea valorilor democratice cât și importanța culturii în educația civică a românilor.

Anul 2020 este anul aniversării a 30 de ani de la adoptarea Proclamației de la Timișoara, organizarea primelor alegeri democratice și manifestația anticomunistă din Piața Universității din București, dar și comemorarea a 30 de ani de la prima mineriadă.

Artă și politică

În 1990, arta a fost una dintre formele de protest față de neocomunism, „democrația originală” și „disciplina muncitorească”. Arta după comunism a fost strâns legată de politica după comunism.

Proiectul „Fără comunism!” subliniază tocmai rolul deosebit pe care artiștii l-au avut în efortul societății românești de a avea un viitor fără comunism.

EXPOZIȚIE ADRIAN ANDRONIC

„Fără să vreau fac caricatură politică, fiindcă altfel ar trebui să țip. Și felul acesta de a-mi consuma timpul, este o formă de revoltă” spunea arh. Adrian Andronic, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi artişti din domeniul desenului satiric, în revista „Lucifer” a Uniunii Scriitorilor în 1990 și privind acum această afirmație pare la fel de actuală ca atunci.

Vernisajul expoziției: 15 ianuarie 2020, ora 12:00, Casa Sfatului.

DEZBATERE cu FLORIN IARU, DAN PERJOVSCHI, RADU OLTEAN și NICOLAE PEPENE

Apoi, legăturile dintre revolta față de confiscarea democrației din 1990 și revolta sutelor de mii de români care au ieșit în stradă ca să apere democrația și statul de drept în 2018 va fi analizată în cadrul unei dezbateri, organizată la Casa Sfatului, la care vor participa Florin Iaru, Dan Perjovschi, Radu Oltean și Nicolae Pepene.

LIVE DRAWING

Ținând cont de profilul artistic al expoziției Adrian Andronic dar și de impactul caricaturii istorice și al benzilor desenate în zona generației tinere, în timpul conferinței și inspirați de conținutul discuțiilor conferinței, chiar curatorul expoziției proiectului nostru Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va realiza o sesiune de live drawing.