Mesajele lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Armatei Române

Mesajele lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Armatei Române Ziua Armatei Române. Sursa: INQUAM - INSTANT - CEREMONIE ZIUA ARMATEI - PARCUL CAROL

Cu ocazia celebrării Zilei Armatei Române, președintele României Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu câtev un discurs în timpul evenimentului solemn desfășurat la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I, București.

Update: Mesajul lui Iohannis

Klaus Iohannis a transmis sentimente de recunoștință și apreciere față de militarii români, indiferent dacă sunt activi, în rezervă sau în retragere, precum și față de personalul civil care își desfășoară misiunile în cadrul instituțiilor militare.

Președintele a adus un omagiu special veteranilor de război și acelora care au făcut sacrificiul suprem sau au fost răniți în diferite teatre de operații unde Armata României, în colaborare cu aliații și partenerii săi, a participat la lupta împotriva terorismului, operațiunilor umanitare sau misiunilor de menținere a păcii.

Klaus Iohannis, Ziua Armatei

Klaus Iohannis, de Ziua Armatei Române. Sursa: INQUAM/ CEREMONIE ZIUA ARMATEI - PARCUL CAROL

În arhitectura constituțională, Armata României are rolul esențial de a garanta independența, suveranitatea, unitatea statului și integritatea teritorială a țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu devotament și profesionalism, militarii noștri continuă să facă din Armată un autentic ambasador al țării noastre pe plan internațional, contribuind din plin la consolidarea relevanței strategice și a profilului României la nivel global.

Ziua Armatei Române, Parcul Carol, București

Parcul Carol, Ziua Armatei. Sursa: INQUAm PHOTOS

Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și la cele desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite”, a declarat președintele.

Discursul premierului Marcel Ciolacu

La rândul său, Marcel Ciolacu a transmis că înrăutățirea situației de securitate la granițele României și conflictele din Orientul Mijlociu demonstrează din nou importanța unei armate puternice capabilă să răspundă noilor provocări.

Guvernul României va continua să sprijine Armata Română, furnizând toate resursele necesare pentru a asigura instruirea militarilor la cele mai înalte standarde și pentru a realiza achizițiile necesare întăririi flancului estic al NATO și consolidării colaborării cu aliații noștri.

Este esențial ca armata noastră să fie pregătită și să investească în resurse și tehnologie pentru a aborda eficient aceste provocări.

„De la eroii noştri din Războiul de Independenţă şi din cele două Războaie Mondiale, până la eroii zilelor noastre, care s-au jertfit în teatrele de operaţii din întreaga lume, tuturor trebuie să le purtăm veşnică recunoştinţă pentru sacrificiul suprem în numele idealurilor naţionale”, a spus Ciolacu.

Ziua Armatei Române, Ciolacu

Ziua Armatei Române, Ciolacu alături de Iohannis. Sursa: INQUAM PHOTOS

„Este esenţial ca armata noastră să fie pregătită şi să investească în resurse şi tehnologie pentru a face faţă acestor provocări într-un mod eficient”, a mai spus premierul.

Acesta nu a uitat să-i felicite pe toți cei care își slujesc țara.

Știre inițială:

Azi, 25 octombrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, vor fi organizate mai multe ceremonii militare. Acestea vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români.

De asemenea, ceremonii militare vor fi organizate şi în capitalele statelor unde România are reprezentanţe permanente, potrivit MApN.

Jurământul militarilor

În Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă şi se vor depune coroane şi jerbe de flori. Cu această ocazie, va fi şi o ceremonie de depunere a jurământului militar de către studenţii anilor I ai Academiei Tehnice Militare şi Universităţii Naţionale de Apărare.

Va urma schimbarea gărzii la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi activităţi de survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

O ceremonie militară şi religioasă se va desfăşura şi la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

Ceremonii militare în țară

Ziua Armatei Romane

Ziua Armatei Romane / Sursa: Wikipedia

Miercuri seara, de la ora 19,00, are loc retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu - Splaiul Independenţei - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şoseaua Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. General Paul Teodorescu - Bd. Timişoara - sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Potrivit MApN, şi în ţară se vor desfăşura ceremonii de Ziua Armatei.

„Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire. La fel, şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria”, precizează MApN.

Videoconferință cu militarii din teatrele de operații şi misiuni externe

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, au discutat marți, 24 octombrie, prin videoconferință, cu echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană.

La discuție au participat și detașamentele din Bulgaria și Polonia. Videoconferința s-a înscris în seria de activități prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României, potrivit MApN.

Ziua Armatei Române, 25 Octombrie

Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie în România, comemorează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă. Acest eveniment important a avut loc pe 25 octombrie 1944, în urma Bătăliei de la Carei, unde Armata Română a avut un rol decisiv.

Regimul horthyst se referă la regimul condus de amiralul Miklós Horthy, care a fost regentul Ungariei între 1920 și 1944. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1940, în urma Dictatului de la Viena, o porțiune semnificativă din Transilvania a fost cedată Ungariei de către România.

În 1944, odată cu înaintarea forțelor Aliaților și a Armatei Române, această regiune a fost eliberată și reintegrată în România.

Sărbătorirea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost stipulată oficial de Decretul nr. 381 din 01.10.1959, care a declarat această dată ca "Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române".

Această sărbătoare este un prilej de a aduce un omagiu soldaților români și de a recunoaște contribuția lor la protejarea suveranității și integrității teritoriale a țării.