ZIUA A PATRA.BILANŢ. Protestatari paşnici şi huligani înarmaţi cu bâte, cuţite şi pietre. Nu au lipsit drogurile| FOTO

ZIUA A PATRA.BILANŢ. Protestatari paşnici şi huligani înarmaţi cu bâte, cuţite şi pietre. Nu au lipsit drogurile| FOTO

După violențele care au avut loc duminică seara în centrul Capitalei, peste 1.000 de manifestanți au ieșit și ieri la proteste, în Piața Universității. Unii spuneau că au trecut întâmplător, alții erau supărați pe primarul de sector, pe Băsescu, pe Ponta sau pe Antonescu. Și câteva sute de studenți din Regie au venit în Piața Universității. Au purtat banderole albe, ca să nu fie confundaţi cu huliganii. 113 persoane au fost duse la secţiile de poliţie. Asupra lor s-au găsit pietre, lanţuri, bâte, cuţite şi droguri.

UPDATE 01.04. Protestele s-au încheiat în Capitală. UPDATE. 00.18. Câţiva ultraşi încearcă să agite spiritele în Piaţa Unirii. Jandarmii sunt cu ochii pe ei. Remus Cernea e prezent şi el. UPDATE 23:46. Forţele de ordine s-au concentrat pe Bulevardul Brătianu şi în Piaţa Unirii. UPDATE 23: 20. Pe Bulevardul Brătianu, jandarmii au încercuit în jur de 70 de ultraşi, care se îndreptau înspre Piaţa Universităţii. Au fost legitimaţi şi urcaţi în camioane. De pe margine, un tânăr îl suna disperat pe amicul său, care tocmai era urcat în camion:"Băi, cheia e la tine. N-am cu ce să intru în casă. Roagă-i să te lase până la uşă". UPDATE 23:18. Reprezentanţii MAI anunţă că au fost reţinute 73 de protestatari, care au încercat să vină la manifestaţie cu pietre, cuţite, bastoane şi chiar droguri. Jandarmii au avut filtre în toată zona Pieţei Universităţii. UPDATE 22: 44. Manifestanţii au început să plece din Piaţa Universităţii. Cei care au rămas continuă să strige "România!România!", alternând cu "Demisia!Demisia", fără alte precizări. Unul dintre protestatari spune că a venit să se roage şi să aprindă nişte lumânări pentru morţii din decembrie 89. Un altul spune că s-a săturat de guvernanţi sofisticaţi şi că-şi doreşte specialişti. UPDATE 22:40. Purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru, a declarat că, până la ora 22, au fost duse la secțiile de poliție 54 de persoane. Una dintre ele, care a fost „săltată” din zona Spitalului Colțea, avea un pistol cu bile. Militaru a mai adăugat că cei prinși de jandarmi aveau un arsenal complet de arme albe: pietre, lanțuri, bastoane, bâte și cuțite. Asupra unora s-au găsit și droguri. UPDATE 22:20: Un manifestant a venit în Piață cu mașina vopsită. Pe capotă scrie „Jos Băse!”, iar pe portbagaj „Sus Moculeasca”. UPDATE 22:15: Manifestanții au început să strige: „România, România! Ole! Ole! Ole!”. UPDATE 22.04. Aproximativ 1.200 de oameni sunt acum în Piața Universității. O parte dintre oamenii în vârstă au început să părăsească Piața Universității. Acum, predominanți sunt suporterii, cei care agită fulare în aer și scandează ca la meciurile de fotbal.

UPDATE 21.55. Există vreo 3-4 grupuri compacte de suporteri ultrași care dau tonul la scandări. Sunt aceiași care care strigau ironic „Fără violență!” și aruncau cu petarde la picioarele jandarmilor.

UPDATE 21.37. În jur de 200 de tineri s-ar îndrepta spre Piața Universității dinspre Victoriei prin spatele Facultății de Arhitectură. În zona Hotelului Capșa arde o mașină, însă nu se știe clar dacă e vorba de un foc pus intenționat sau a avut automobilul probleme. Pompierii au reușit să stingă incendiul.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 21.15.Conform informaţiilor EVZ, singura instituție care nu a participat la marşul studenţesc de ieri a fost Academia de Ştiinţe Economice. Niciunul dintre studenţii economişti cazaţi în cele şapte cămine Belvedere de lângă Regie nu a fost prezent la acţiunea de la Universitate, iar evidenţele confirmă că situaţia se va repeta şi astăzi. “A fost o propunere pe ODC, dar nu va participa nimeni de la noi. Mulţi au examene, alţii au sosit de acasă azi sau au alte genuri de probleme”, ne-a spus Mirela Vuza, studentă anul II. Pentru a elimina posibilitatea infiltrărilor unor străini printre ei, politehniştii şi mediciniştii au purtat ieri banderole albe la braţ. Poenaru ne-a mai spus că acest lucru se va repeta şi astăzi, pentru a preveni pătrunderea unor ultraşi între studenţi. ”La cea mai mică implicare a membrilor noştri în vandalizări sau la orice fel de apariţie a presiunilor politice, noi vom face cale întoarsă spre campus”, a dat asigurări liderul Ionuţ Poenaru. (Traian George Horia) UPDATE 21.12. Sute de studenți se îndreaptă spre îndreaptă acum spre Piața Universității ca să se alăture protestelor. „Estimez o prezenţă egală cu cea de ieri, de 250-300 de studenţi, majoritatea de la Politehnică”, ne-a declarat Ionuţ Poenaru, preşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, UNSR, care este şi organizator al acţiunii. Poenaru a negat vehement orice ingerinţă politică asupra organizaţiei studenţeşti. „Niciun partid nu ne-a contactat, a fost totul spontan”. (Traian George Horia)

UPDATE 21.06. Al doilea leșin în Piața Universității. Unui tânăr i s-a făcut rău și a fost dus în brațe de jandarmi la Ambulanță. Circulația a fost blocată câteva minute pe sensul de mers spre Piața Romană pentru ca forțele de ordine să-l poată scoate pe individ din mulțime și să-l ducă la Salvare.

FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU UPDATE 20.56. Jandarmii încearcă să dea un bărbat jos de pe un geam al Universității, spre nemulțumirea manifestanților.

UPDATE 20.42. Au fost reținuți mai mulți tineri care aveau asupra lor petarde și obiecte contondente. Doi dintre ei, vizibil afectați, au spus că vor ca Traian Băsescu să le dea etnobotanice. UPDATE 20.34. Galeriștii și-au făcut apariția în grupuri mici și au început să scandeze. Sunt verificați de jandarmi de obiecte contondente și de alte lucruri pe care ar putea să le folosească împotriva autorităților. Toți sunt filmați și înregistrați de reprezentanții Jandarmeriei. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

UPDATE 20.15. O parte dintre protestarii se plimbă în zona Piața Universității cu mașini. O Toyota, cu steaguri și cu un baner mare, face drumuri dus-întors de la Universitate la Piața Unirii.

UPDATE 20.00 La Pitești s-au adunat în jur de 1.000 de protestatari. Un geam al unei patiserii a fost spart, iar un jandarm a fost atacat de 3 huligani. Din câte se pare, doi dintre aceștia au fost identificați și au fost reținuți de procurori.   UPDATE 19.53. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București: „Avem grupuri de intervenții care verifică persoanele care se încadrează tipologiei celor care au provocat incidentele de aseară. O parte dintre cei suspecți au fost reținuți chiar de polițiști. Asupra lor au fost găsite materiale pirotehnice și asupra altora substanțe interzise. De data aceasta, majoritatea protestarilor au înțeles că trebuie să se delimiteze de cei violenți. Cei care au venit în piață să manifeste pașnic ne semnalează atunci când între ei apar tineri care nu au nimic de a face cu protestul lor”. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU UPDATE 19.52. Lucrurile s-au mai calmat. Oamenii strigă fără violență, iar huliganii nu-și fac simțită prezența.

UPDATE 19.38. Se aruncă cu petarde în jandarmi. Alte dispozitive de intervenție vine dinspre zona Piața Unirii. La București a început să ningă.

UPDATE 19.34. Mai multe echipe de jandarmi, de data aceasta cei de la Intervenție Rapidă, au intrat în dispozitive și sunt pregătiți să intervină. Se presupune că în zonă și-au făcut apariția câteva grupuri de ultrași.

UPDATE 19.23. Un grup de tineri au afișat un baner mare pe care scrie: „Ultrași pașnici și apolitici”.

UPDATE 19.19. Potrivit unor informații, au fost ridicate de la prostest în jur de 14 persoane care aveau asupra lor pietre și instigau la violență. Trupele ale forțelor de ordine sunt pregătite pentru contraatac.

UPDATE 19.15. Jandarmii au pus stăpânire pe Piața Universității. Toți cei care ies de la metrou sunt percheziționați în rucsacuri și genți de obiecte contondente sau diverse alte lucruri pe care le-ar putea folosi împotriva forțelor de ordine și ar tulbura manifestația. În partea dinspre Teatrul Național s-au poziționat pensionarii, iar în partea Facultății de Arhitectură sunt tinerii, care nu prea scandează. Printre aceștia e și Remus Cernea. Un tânăr surescitat strigă în gura mare: „Jos demisia!” UPDATE 19.09. Se împart pliante cu Partidul Poporului, iar susținătorii lui Dan Diaconescu poartă pancarte cu „Legea Cojocaru”.

UPDATE 19.06. Potrivit unor estimări, în prezent ar fi în jur de 800 de persoane în Piața Universității. UPDATE 18.50. S-a alăturat manifestanților și fostul primar al Bucureștiului, Viorel Lis: „Am fost aici și-n `89, am venit să văd dacă e vreo asemănare”. Acesta a mai spus și că huliganii trebuie să fie prinși și să răspundă în fața legii. FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu

UPDATE 18.49. Manifestanții au improvizat un sicriu pe care-l cară pe brațe și scandează: „Du-te Băsescu după Ceaușescu!”

UPDATE 18.44. Prin piață se vorbește că o mare parte dintre ultrași ar fi la serviciu, iar aceștia și-ar putea face apariția în jurul orei 21.00.

UPDATE 18.37. Câteva echipe de jandarmi au fost mobilizate în Pasajul Unirea, pentru a împiedica deplasarea eventualilor protestatari violenți către magazinul Cocor, așa cum s-a întâmplat seara trecută. UPDATE 18.27. În stradă, vizibil, sunt puțini jandarmi, restul aflându-se în dube și camioane retrase în parcări din Piața Universității. UPDATE 17.55. În Piața Universtității sunt în jur de 1.000 de persoane, cele mai multe sunt în fața Teatrului Național, acolo unde se și filmează. Manifestanții poartă în piept afișe pe care scrie „protestatar pașnic”. Printre ei sunt și militari în rezervă, supărați de recalcularea pensiilor. Diverși oameni vorbesc despre ocuparea sediului TVR. Jandarmii au început să ocupe poziții către Piața Unirii.

FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu UPDATE 17.54. Un protestar și-a pus un papagal de pluș la gât. „Simbolizează faptul că noi vorbim ca papagalii și nu ne bagă nimeni în seamă”, a spus acesta.

UPDATE 17.50. Unul dintre protestatari, reținuți de procurori, a fost arestat în urmă cu puțin timp prin decizia judecătorilor.   FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu

UPDATE 17:46. În Centrul Vechi e liniște, localurile sunt deschise și pare a fi o seară normală.

UPDATE 17:28. În Piața Universității se află și o echipă de la studioul din Londra al televiziunii Al Jazeera.

UPDATE 17:21. Discuții între protestatari: „Păi ce să facem, dom`le, dacă noi suntem 500 într-un oraș de trei milioane și o țară de 22? Cum să ne asculte?” Apoi se exprimă speranțele la portavoce: „De la 40.000 de manifestanți, jandarmii vor fi cu noi!” Un bărbat în scaun cu rotile a leșinat și a venit un echipaj SMURD pentru a-i acorda primul ajutor. În mod ironic, deși aseară manifestanții au distrus o mașină a SMURD, echipajul de intervenție este aplaudat. FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu

UPDATE 17:07. Pe un afiș scrie „Ce-mi doresc eu mie dulce Românie”. Alții au afișat un baner pe care sunt însemnele comuniștilor și „UE capitaliști spurcați”. „Toată clasa politică trebuie condamnată. Sunteți toți niște incompetenți”, este concluzia altor protestatari. FOTO: Cristian Șt. Vasilcoiu

UPDATE 17:00. O bătrânică agită în fața camerelor din Piața Universității un carton pe care scrie „DEMISIA„. Pe spatele pancartei este însă un mesaj încântător: „Fulga. O bunătate de lapte!”. UPDATE 16: 56. Doamna Ioana este profesoară de Geografie și a venit la Universitate împreună cu fiul său, care este adolescent. Spune că este dezamăgită de întreaga clasă politică din ultimii 22 de ani. ”În momentul ăsta nu văd o alternativă pentru România, dar trebuie să apară cineva. Nu am fost ieri în Piață, nici sâmbătă. Am privit la televizor. Nu veau să comentez. Acum am vrut să văd cu ochii mei ce se întâmplă, de aceea mă aflu aici”. FOTO: Virgil Burlă  UPDATE 16: 40. Revoluționarul Bebe Ivanovici a venit din nou în Piața Universității. Rozaliu în obraji, îmbărcat cu haină de piele și cu o șapcă muncitorească pe cap, el a spus că a venit la protest „pentru necazurile și suferințele oamenilor”: „Sunt aici pentru că se dărâmă spitale. Când Băsescu strănută, Boc tușește”, a spus revoluționarul Bebe, încadrat la miting de vreo patru romi, care îi sorbeau cuvintele. UPDATE 16:29: Reprezentanții Ligii studenților din Regie l-au sunat pe prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, să-i spună că 400 de studenți vor merge în această seară în Piața Universității. Studenții spun că s-au mobilizat prin rețelele de socializare.

UPDATE 16.07: Cornel Mihălcescu, 60 de ani, a venit în Piașă împreună cu gemenii Matias și Alex, de 9 ani. Omul își spune necazul:”M-a demolat Piedone în 2001, la ordinul lui Băsescu. L-a băgat pe unul de-al lui pe locul meu” UPDATE 15.57: Potrivit prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, Asociația Luptătorilor din decembrie 1989 a cerut autorizație pentru protest. Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că nu se pune problema să nu autorizeze un miting în condiţiile în care ştie foarte bine ce se întâmplă în țară. ”Mă despart complet de cei care provoacă forţele de ordine, violenţele şi distrugerile în special ale străzilor şi clădirilor”, a afirmat Oprescu. UPDATE: 15.54: Sunt 500 de protestatari acum în Piața Universității. Oamenii strigă: „Să vină studenții!” UPDATE: 15.48. ”Clasa politică e de vină. Iliescu are boală la colon, da' cui i-a vândut țara?. Da' ce, Radu Vasile a fost mai breaz? Băsescu e un tâlhar, Antonescu și cu Ponta sunt doi papagali. Am trecut pe aici întâmplător, da' stau cât e nevoie. Ce alternativă văd eu? Dan Valentin, adică eu. Sunt inginer zootehnist și am 54 de ani. Eu sunt soluția politică, pentru că știu să muncesc”, își exprimă opinia un alt protestatar.  UPDATE: 15.40. Numărul protestatarilor începe să crească, acum sunt în jur de 250. Sosesc și jandarmii. Adi, un șomer de 35 de ani, nebărbierit și încălțat în teneși, își motivează scurt prezența în Piața Universității:”Poate-mi scot și eu certificat de revoluționar”.   UPDATE: 15.00. Oamenii s-au mai strâns în Piața Universității. În acest moment sunt aproximativ 180 de persoane, care au pancarte și bannere. UPDATE: 14.00. A început mobilizarea pe Facebook. Sute de persoane anunță că, la ora 21.00, vor merge în Piața Universtății cu lumânări aprinse, pentru a manifesta fără violență. „Avem ocazia să fim împreună acum când lucrurile sunt menite să ne dezbine. Nu violența este solutția!...Soluția e exact la noi, cei care stăm în casă și ne holbăm cugetând și spunând că știm noi ce se întâmplă! Cine vrea să meargă la Universitate să cântăm, să aprindem lumânări și să dansăm? Luați-vă chitările, hainele albe sau colorate, aparatele foto, viorile, și zen-ul”, este scris în anunțul de pe rețeaua de socializare. Jandarmeria a mobilizat deja forțe pentru protestele care ar urma să aibă loc în această seară în Piața Universității. Întreg Bulevardul I. C. Brătianu este împânzit de mașinile jandarmilor, iar angajații Primăriei Capitalei lucrează în acest moment la scoaterea gardurilor despărțitoare ale sensurilor de mers, acelea care au rămas după violențele de aseară. Și Poliția Locală este prezentă în Centrul Capitalei. Mașini echipate sunt la intrarea în Centrul Vechi, dar și pe străduțele lăturalnice. La acțiunile din această seară și-au anunțat prezența și sindicatele. Sute de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ„Spiru Haret” ar putea participa în această seară la acţiunile de protest organizate în mai multe oraşe din ţară, acţiunea având însă un caracter individual, neorganizat. "Am primit semnale de la membrii de sindicat din Bucureşti şi din teritoriu conform cărora doresc să se alăture acţiunilor de stradă, pentru a-şi exprima solidaritatea în mod paşnic faţă de cei care au participat la proteste în ultimele zile. Este vorba de o acţiune individuală, cu caracter neorganizat, hotărârea referitoare la o eventuală participare urmând să fie luată exclusiv de către membrii de sindicat din filialele teritoriale", a declarat, pentru Agerpres, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. CITIŢI ŞI:

  • Jandarmeria: 283 de manifestanți, duși la Poliție. Opt dintre ei sunt din galeria Petrolului
  • Emil Boc: "Dialogul e deschis, violențele sunt inacceptabile". Premierul i-a cerut ministrului Igaş să ia măsuri ferme
  • Sorin Oprescu, după protestul din Piața Universității: Distrugeri pe 6 kilometri. Bilanțul măcelului: stații RATB distruse, bănci și magazine vandalizate
  • CRONICA TV. Evoluţia darwiniană de la Miner la Ultras. Jardarmul imuabil. Nevoia de "Tom şi Jerry"