Zilele de concediu neefectuate. Când se cere compensarea în bani

Zilele de concediu neefectuate. Când se cere compensarea în bani Sursă foto: Arhiva EVZ

Zilele de concediu neefectuate nu se pot compensa cu sume bănești în cazul angajaților care au mai multe asemenea restanțe. Cererea de compensare în bani, a concediului de odihnă, poate fi adresată doar de acei salariați care părăsesc compania. În celelalte cazuri se vor aplica prevederile din legislația muncii.

Zilele de concediu care nu au fost efectuate deoarece salariații s-au aflat în incapacitate de muncă sunt reglementate prin lege. Există situații cu care se confruntă angajatorii, legate de anumiți salariați. Vorbim despre cazurile celor care s-au aflat în concediu medical o perioadă lungă de timp și astfel nu au beneficiat de concediu de odihnă.

Cererea de compensare în bani a concediului de odihnă neefectuat nu poate fi acceptată de angajator. Acest lucru este posibil într-o singură ipoteză. Salariatul poate primi compensații bănești doar dacă  schimbă locul de muncă și pleacă din companie.

Altfel, zilele de concediu vor fi acordate conform prevederilor legale, iar angajatorii sunt obligați să le acorde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legislația în vigoare, stabilește că în caz de incapacitate temporară de muncă a salariatului, contractul să de muncă este suspendat de drept. De asemenea, sunt suspendate și toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă.

Zilele de concediu neefectuate se reprogramează

În aceste condiții, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”. În aceste condiții, zilele de concediu prevăzute în contractul individual și/sau colectiv de muncă vor fi efectuate ulterior.

Această situație este prevăzută expres, drept care, salariatul va efectua, zilele de concediu neefectuate ca urmare a incapacității temporare de muncă.

Lgiuitorul a prevăzut varianta în care salariatul, imediat după refacerea capacității de muncă, va continua efectuarea zilelor de concediu. Dar, totodată, el a avut în vedere și situația în care restanțele sunt reprogramate. Acest lucru se va întâmpla în cursul anului respectiv sau, dacă nu este posibil, în decurs de cel mult 18 luni începând cu anul următor.

O altă situație este aceea în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic. Zilele de concediu corespunzătoare vor fi efectuate în interval de 18 luni începând cu anul următor.

Concediul de odihna este de minim 20 de zile calendaristice.

Sursa foto. EVZ

Compensare în bani a concediului de odihnă neefectuat

Compensarea în bani a concediului neefectuat este posibilă doar dacă angajatul își încheie relațiile de muncă. Chiar dacă cele două părți ar ajunge la un acord pentru compensarea concediului cu bani, acest lucru nu este permis de lege. Astfel, orice înțelegere de acest fel ar fi lovită de nulitate.

Legiuitorul a stabilit că termenul de 18 luni, calculat de la data de 1 ianuarie a anului următor, este suficient pentru acordarea concediului de odihnă restant. Astfel, el a exclus orice altă variantă în care s-ar putea compensa în bani.

De menționat că în situația în care salariatul pleacă din companie, el va primi compensații bănești pentru toate zilele de concediu neefectuate. Nu doar pentru cele cuprinse în intervalul de 18 luni.

Prescripția concediului de odihnă

Revenind la situația în care angajatul nu părăsește compania, el trebuie să efectueze zilele de concediu.

Teoretic se poate ajunge în situația în care, într-un an salariatul poate să efectueze concediul corespunzător anului în curs, a celui din anul precedent. În măsura în care se încadrează în cele 18 luni, el poate efectua și concediul aferent anului dinainte.

Luând în calcul perioada minimă prevăzută de lege, respectiv 20 de zile lucrătoare, se poate ajunge ca un salariat să efectueze într-un an, 60 de zile de concediu. Indiferent cum efectuarea în natură pentru zilele de concediu restante este obligatorie. Zilele de concediu restante se acordă în ordine cronologică. Astfel, salariatului îi va veni mai ușor să se încadreze în cele 18 luni, conform avocatnet.ro.