Cetatea Râşnovului poate fi vizitată astăzi, gratuit, ca aniversare a unui an de când Primăria a reluat administrarea monumentului istoric, după contractul cu firma Drumuri Publicitare.
<!--şif !msoţ>
st1î:*Şbehavior:url(#ieooui) Ţ <!şendifţ-->„Dorim ca mulţi ani de acum încolo, în data de 3 iulie, data la care am reluat administrarea cetăţii, să sărbătorim Ziua Porţilor Deschise la Cetatea Râşnov“, a declarat, ieri, primarul Adrian Veştea, anunţînd totodată şi începutul Zilelor Oraşului Râşnov.
„Vineri, istoricul Nicolae Pepene ne va onora să fie ghidul Cetăţii, explicându-le tuturor vizitatorilor distrugerile ireversibile pe care fostul administrator al cetăţii le-a adus unui bun de patrimoniu naţional“, a mai spus primarul. Festivalul Cetăţii va continua sâmbătă, zi în care va fi instituită şi garda permanentă a cetăţii, gardă care va purta costume de secol VII, secolul cel mai reprezentativ pentru viaţa cetăţii Râşnov.
Cetatea care apără trandafirii
Tot sâmbătă, se va deschide şi târgul de mirodenii, incluzând şi degustarea gratuită a unor preparate medievale, dar şi demonstraţii de artă culinară. Vizitatorii de sâmbătă vor putea vedea, în preţul biletului de intrare, şi filmele „Cetatea Râşnov“ şi „Dracula, agent de voiaj“, un documentar care vrea să explice în ce mod a apărut şi a fost promovat, în perioada comunistă, mitul lui Dracula.
Printre evenimentele de sâmbătă se numără lansarea unei monografii a cetăţii, concursuri medievale interactive, spectacole de teatru în stil medieval, teatru de păpuşi, dueluri, dansuri şi altele manifestări. Duminică, atracţia zilei va fi un concert de orgă, pentru prima dată în cetate, susţinut de Steffen Schlandt şi corul Bach din Braşov.
Târg de mirodenii
Amatorii de mirodenii vor putea vedea şi gusta preparate renumite în bucătăriile nobililor din secolul al XVII-lea. Sâmbătă şi duminică, în cetate vor fi organizate demonstraţii de artă culinară, „sesiuni“ de pregătire a amestecului numit „ierburi de Provence” şi degustări ale unor preparate medievale (compotul Isoldei, varga beles, zattar cu lipie libaneză, suc şi bere de ghimbir, gomboţi cu prune şi multe altele).
La târg participă firme producătoare de mirodenii şi este organizat şi un stand cu cărţi de artă culinară. În premieră vor fi prezentate nigelia (susan negru) şi sumacul, alături de alte condimente (şofran, cardamon, ghimbir, all spice etc), iar vizitatorii vor putea vedea şi cum se măcina grâul în Evul Mediu, cu o moară de mici dimensiuni.
O surpriză va fi prezentarea pe standuri a unor băuturi răcoritoare naturale obţinute din mirodenii şi plante exotice (berea de ghimbir) şi a cosmeticelor naturale realizate pe baza unor condimente, unele dintre aceste cosmetice având în compoziţie inclusiv praf de aur de 24 de karate.
Târgul este organizat de Primăria Râşnov, împreună cu Parohia Evanghelică CA Braşov şi Ţara Bârsei şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. „Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor de Zilele Cetăţii Râşnovului, din sfera multiculturalităţii, urmărind să informeze publicul râşnovean şi turiştii sosiţi în cetate despre unul dintre cel mai importante aspecte ale moştenirii culturale a Europei Centrale şi Răsăritene: civilizaţia mesei“, a declarat istoricul Nicolae Pepene, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov.