Zile libere 2025. Câte minivacanţe vor avea bugetarii și în ce zile pică
- Antonia Hendrik
- 1 ianuarie 2025, 22:24
Zile libere 2025. Bugetarii vor beneficia de un număr mai mare de zile libere legale, conform legislației. Angajații din sectorul bugetar vor avea două zile suplimentare de concediu și vor începe anul cu o vacanță extinsă până pe 7 ianuarie.
Zile libere pentru bugetari pentru 2025
În 2025, la fel ca în anul 2024, vor fi 17 zile libere legale la nivel național. Totuși, anul acesta, 13 dintre aceste zile vor cădea în timpul săptămânii, comparativ cu cele 10 din prezent, iar în luna ianuarie vor fi cinci zile libere pentru bugetari.
Așadar, aceste zile libere legale pică astfel încât să ofere mai multe minivacanțe. Anul Nou începe cu libere de 1 (miercuri), 2 (joi), 6 (luni) şi 7 ianuarie (marți), toate prevăzute de Codul Muncii, urmată de sărbătorile pascale. Vor fi zile libere pe 18 aprilie (Vinerea Mare), 20 aprilie (duminica de Paște) și 21 aprilie (luni, a doua zi de Paște).
Mai mult, Ministerul Muncii a decis ca 3 ianuarie și 2 mai să fie declarate zile nelucrătoare pentru angajații din sectorul public, de cei din privat nimeni nu are grijă, sunt de fiecare dată neprotejați, chiar dacă ar trebui să aibă parte de aceleași facilități ca bugetarii.
Zile libere pentru bugetari pentru 2025. Sursa foto: Pixabay
Lista cu zilele libere pentru lucrătorii de la stat
Conform Codului Muncii, angajații care nu au posibilitatea de a beneficia de zilele libere legale trebuie să primească compensații sub formă de zile libere, care vor fi oferite de angajator în termen de 30 de zile. În cazul în care nu se pot acorda zile libere, angajații vor primi un spor salarial, care nu va fi inferior valorii de 100% din salariul de bază.
Mai jos vă prezentăm lista cu zilele libere, conform cu Codul Muncii:
- 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou, 2 ianuarie (joi) – A doua zi după Anul Nou,
- 6 ianuarie (luni) - Boboteaza,
- 7 ianuarie (marți) - Sfântul Ioan Botezătorul,
- 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române,
- 18 aprilie (vineri) - Vinerea Mare,
- 20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox,
- 21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox,
- 1 mai (joi) – Ziua Muncii,
- 1 iunie (duminică) - Ziua Copilului,
- 8 iunie (duminică) – Rusaliile,
- 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii,
- 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului,
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei,
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României,
- 25 decembrie (joi) – Crăciunul,
- 26 decembrie (vineri) – a doua zi de Crăciun.
Mai mult, angajatorii care nu oferă zilele libere legale sau nu compensează angajații care lucrează în aceste zile se expun la amenzi de până la 10.000 lei, informează avocatnet.r