Zidul Berlinului, doborat inca o data, de turisti

Zidul Berlinului, doborat inca o data, de turisti

Zidul Berlinului s-a prabusit in 1989, spre multumirea locuitorilor orasului, nerabdatori sa inlature odiosul simbol care a divizat orasul in timpul Razboiului Rece.

 Acum, dupa saptesprezece ani, municipalitatea si artistii incearca exact opusul - sa salveze ce se mai poate din zidul devenit monument istoric, scrie Associated Press. Pastrarea intacta a portiunilor ramase inca in picioare presupune insa o lupta grea a autoritatilor cu timpul, cu turistii dornici de suveniruri si cu lipsa de bani.  

East-Side-Gallery, o portiune ceva mai lunga de un kilometru, se afla in cartierul Friedrichshain si are deja probleme. „Zidul este putrezit pe dinauntru, se sfarama pe dinafara si nu exista destui bani pentru pastrarea sa”, precizeaza oficialul municipal Joerg Flaehmig. Tot acesta adauga faptul ca lucrarea de restaurare planuita pentru luna septembrie a acestui an va fi cel mai probabil amanata.

East-Side-Gallery nu este insa singura portiune de zid in aceasta situatie. La fel de afectate sunt alte 34 de bucati mai mici, aflate in diverse parti ale orasului. Cam tot ce a ramas din zidul care depasea la un moment dat 155 de kilometri. 

Din ce in ce mai mic

Cauzele principale ale deteriorarii zidului sunt multiple. Emisiile produse de masini, ploaia, ninsoarea, inghetul si, evident, trecerea timpului, toate constituie elemente care au afectat serios structura momumentului. La acestea se adauga insa si mana oamenilor. A turistilor, mai exact, care sustrag bucatele mai mari sau mai mici din zid pentru a le lua acasa.

Procesul de deteriorare ar trebui sa fie combatut de lucrarile de restaurare derulate de oficiali. Numai ca acestea cam lipsesc. Flaehmig, citat de Associated Press, precizeaza ca numai restaurarea structurii zidului ar costa 1,8 milioane de euro, bani deja alocati. Lucrarile insa se lovesc de alte obstacole. East-Side-Gallery este, asa cum ii spune si numele, o galerie.

Zidul este acoperit de peste o suta de lucrari de graffiti, realizate in 1990, la solicitarea oficialilor germani, de artisti din toata lumea. Daca bani pentru consolidarea constructiei exista, finantele necesare restaurarii lucrarilor lipsesc deocamdata. Prin urmare, imagini celebre cu sarutul comunist dintre liderul est-german Erich Honecker si cel sovietic Leonid Brejnev sau cea cu trabantul est-german care pare ca trece prin zid au fisuri mari si pete de vopsea lipsa.

Ne puteți urmări și pe Google News