Astăzi este termenul final pentru depunerea ofertelor de preluare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Dacă la închiderea licitației nu se vor înregistra doritori care să cumpere unitatea, termenul de privatizare ar putea fi prelungit, iar între timp statul va căuta soluții de a găsi surse de finanțare a combinatului, a dat asigurări ministrul Economiei, Constantin Niță. Oficialul a declarat recent că Executivul nu va închide niciodată Oltchim.

Însă lucrurile nu par la fel de încurajatoare și la Râmnicu Vâlcea.

„Cred că dacă nu ne cumpără nimeni nici de data aceasta, ne vor mai ține până după alegeri, în noiembrie, și apoi ne vor închide”, a declarat pentru EVZ liderul sindical Mihai Diculoiu.

Oltchim se află în insolvență și nu reușește să atragă finanțare pentru a-și asigura capitalul de lucru. În prezent, administratorul judiciar al societății de stat, avocatul Gheorghe Piperea se află într-o delegație în China, pentru a obține 15 milioane de euro în acest scop.

„Dacă investitorii chinezi vor da banii pentru capitalul de lucru, vor semna și pentru privatizare”, ne-au declarat surse apropiate de negocieri.

De altfel, chinezii și-au manifestat intenția de a prelua Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim, deținută de Petrom.