Zelenski, împins la negocieri cu Putin. Planul secret al liderilor din Germania şi SUA

Zelenski, împins la negocieri cu Putin. Planul secret al liderilor din Germania şi SUA Sursa: Facebook - Volodimir Zelenski

Liderii din Germania și Statele Unite ar fi discutat în culise un plan pentru a-l convinge pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să meargă la negocieri cu Putin pentru a pune capăt războiului.

Negocieri cu Putin. Publicația Bild scrie despre acest lucru, citând surse din cercurile guvernamentale germane. Materialul spune că planul germano-american nu prevede presiuni diplomatice directe asupra Kievului.

Cum vor să-l convingă pe Zelenski să meargă la negocieri cu Putin

Planul prevede furnizarea către Ucraina de anumite arme și în astfel de cantități încât armata ucraineană să se poată apăra. Dar nu să atace.

Potrivit interlocutorului publicației, liderul ucrainean „trebuie să înțeleagă el însuși că actuala situație ”nu poate continua așa”. Şi să explice poporului ucrainean necesitatea negocierilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, aliații doresc să ofere părții ucrainene „o poziție de negociere avantajoasă din punct de vedere strategic, din care Ucraina ar trebui să discute cu Kremlinul despre suveranitatea și integritatea sa teritorială”.

Articolul spune că aceast plan este coordonat de Administrația Prezidențială a SUA și Biroul șefului guvernului german.

Amintim că ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, consideră că Occidentul poate „forța” Ucraina să înceapă negocierile cu Federația Rusă. Principalul motiv pentru acest scenariu ipotetic este „incapacitatea țărilor occidentale de a oferi Kievului tot ce este necesar”.

Negocierile ruso-ucrainene, eşuate de fiecare dată

Cele două părți s-au angajat anterior în negocieri. Dar s-au făcut puține progrese, deoarece Rusia a refuzat să renunțe la teritoriile pe care le-a ocupat ilegal în Ucraina. În timp ce Kievul își dorește toate teritoriile înapoi.

De atunci, Putin a  spus în repetate rânduri că este pregătit pentru discuții. Dar analiștii consideră că este puțin probabil să facă acest lucru până la rezultatul alegerilor din SUA.

Acest lucru se datorează faptului că alegerile prezidențiale din 2024 ar putea afecta sprijinul occidental pentru Ucraina. fiind de așteptat ca Donald Trump, care a fost extrem de critic în ceea ce privește furnizarea de sprijin pentru Kiev, să câștige nominalizarea republicană pentru scrutinul de anul viitor.

Război în Ucraina. Negocieri cu Putin

Sursa foto: Arhiva EVZ

Negocieri cu Putin. Planul de pace al lui Zelenski, neacceptat de ruşi

Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut. Războiul a devastat țara și a dus la sute de mii de victime, atât militare, cât și civile.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat în octombrie anul trecut un decret prin care declara oficial „imposibilă” perspectiva oricăror discuții ale Ucrainei cu Puțin. Dar lăsa ușa deschisă pentru negocieri cu Rusia.

Zelenski a elaborat formula de pace în 10 puncte, susținută de mulți aliați occidentali, în noiembrie anul trecut. Planul președintelui ucrainean include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și eliberarea tuturor prizonierilor de război și a deportaților.

De asemenea, Zelenski cere pedepsirea celor care se fac responsabili de crime de război, prevenirea ecocidului în Ucraina și asigurarea securității energetice și alimentare. Precum și a securității nucleare.

Planul nu este acceptat de Vladimir Putin, care nu vrea să renunţe la teritoriile ocupate.

Putin dă vina pe Ucraina

Rusia este „pregătită” pentru negocieri cu Ucraina, dar „legile ucrainene interzic” acest lucru. Declaraţia a fost făcută de Vladimir Putin, în cadrul unei intervenții online la summitul G20, relatează Kommersant.

Potrivit Interfax, Putin a pretins că Rusia „nu a refuzat niciodată negocierile de pace cu Ucraina. Ucraina, nu Rusia, a fost cea care a anunțat public că se retrage din procesul de negociere”.

Liderul de la Kremlin a mai precizat că „ar trebui să ne gândim cum să oprim războiul din Ucraina”, deoarece este o „tragedie”, notează Sky News.

El a spus că Rusia este pregătită pentru discuții, dar a dat din nou vina pe Ucraina pentru faptul că negocierile nu merg înainte. Putin a afirmat că în Ucraina există o lege care interzice discuțiile, confirmă și presa britanică.