Război în Ucraina: ziua 606. Zelenski pregătește reuniunea de pace din Malta. Joe Biden cere din nou bani pentru Kiev

Război în Ucraina: ziua 606. Zelenski pregătește reuniunea de pace din Malta. Joe Biden cere din nou bani pentru Kiev Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune în atacuri asupra Rusiei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc în care și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Război în Ucraina. Cei doi președinți au discutat despre următoarea rundă de discuții privind formula de pace propusă de Zelenski. Reuniunea va avea loc în Malta la sfârșitul lunii octombrie. La discuții va participa și Turcia.

Zelenski și Erdogan au discutat despre securitatea alimentară

Zelenski a prezentat formula de pace în 10 puncte, susținută de mulți aliați occidentali, în noiembrie anul trecut. Planul președintelui ucrainean include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și eliberarea tuturor prizonierilor de război și a deportaților.

De asemenea, Zelenski cere pedepsirea celor care se fac responsabili de crime de război, prevenirea ecocidului în Ucraina și asigurarea securității energetice și alimentare, precum și a securității nucleare. Zelenski și Erdogan au discutat și despre securitatea alimentară în contextul războiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În pofida întreruperii de către Rusia a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, Ucraina rămâne angajată în rolul său vital de garant al securității alimentare globale și asigură funcționarea Coridorului de cereale al Mării Negre", a declarat Zelenski.

Coridorul a fost înființat la câteva săptămâni după retragerea Rusiei din acordul privind cerealele. Armata rusă a blocat rutele comerciale prin Marea Neagră de la prăbușirea Acordului de la Istanbul.

Volodimir Zelenki și Recep Erdogan

sursă foto: Facebook

Război în Ucraina: Forțele rusești ar putea folosi mine marine pentru a lovi ținte de transport maritim civil

ONU a făcut apel în mod repetat ca Moscova să deblocheze transporturile de produse alimentare ucrainene pentru a limita creșterea prețurilor la nivel mondial. În ciuda blocadei impuse de Rusia, toate cele trei porturi ucrainene de la Marea Neagră din Odesa și din jurul acesteia au reînceput să primească nave de marfă pentru exportul de cereale la începutul acestei luni.

Forțele rusești ar putea folosi mine marine pentru a lovi ținte de transport maritim civil în Marea Neagră, potrivit unui raport al serviciilor de informații din Marea Britanie. Potrivit serviciilor de informații britanice, Rusia intenționează să dea vina pe Ucraina pentru orice atac reușit.

"Aproape sigur, Rusia vrea să evite în mod deschis scufundarea navelor civile, în schimb să arunce în mod fals vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră. Rusia a distrus deja suficiente cereale pentru a hrăni mai mult de un milion de oameni timp de un an", se mai arată în raportul britanicilor.

Război în Ucraina: Atacuri în Marea Neagră. Mai multe nave rusești au fost distruse

Sursa foto: dreamstime.com

Agresiunea Rusiei în Marea Neagră reprezintă un risc major pentru securitatea alimentară globală.

Război în Ucraina: Malta va găzdui reuniunea Formulei de pace din Ucraina

Malta va găzdui reuniunea Formulei de pace din Ucraina în perioada 28-29 octombrie, a anunțat Ministerul maltez de Externe la 20 octombrie.

„Discuțiile privind formula de pace în Malta este cel mai concret sprijin pe care o țară precum Malta îl poate oferi pentru a menține cauza ucraineană în prim-planul agendei internaționale", a declarat ministrul maltez de externe, Ian Borg.

Dialogul pentru pace din Malta urmează celor care au avut loc la Copenhaga în iunie și la Jeddah în august. Vor participa lideri străini internaționali, cu excepția celor din Rusia.

„Malta susține cauza ucraineană prin adoptarea unei poziții de principiu în diverse foruri multilaterale și, de asemenea, prin furnizarea de ajutor și asistență umanitară. Găzduirea, săptămâna viitoare, a discuțiilor privind formula de pace în Malta este cel mai concret sprijin pe care o țară precum Malta îl poate oferi pentru a menține cauza ucraineană în prim-planul agendei internaționale", a adăugat ministrul maltez de externe.

Formula de pace a fost anunțată în noiembrie 2022, când Zelenski a prezentat la summitul G20 un plan de pace în 10 puncte pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Joe Biden cere mai mulți bani pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Congresului să aprobe o asistență de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Dintre care 44,4 miliarde de dolari pentru ajutor în domeniul apărării. Casa Albă a cerut 14,3 miliarde de dolari pentru Israel și 9,15 miliarde de dolari pentru Departamentul de Stat pentru a oferi asistență umanitară Ucrainei, Israelului și Gazei.

Joe Biden, despre sosirea tancurilor Abrams în Ucraina. Promisiunea făcută lui Zelenski 

Joe Biden şi Volodimir Zelenski la Casa Albă

Solicitarea este adresată președintelui interimar al Camerei Reprezentanților, Patrick McHenry.  Biden a ținut un discurs național la 19 octombrie, anunțând o cerere de finanțare "urgentă" pentru ajutorul acordat Ucrainei. Precum și pentru Israel, implicat în războiul în curs cu Gaza.

În discursul său, Biden a argumentat că sprijinirea Ucrainei este o "investiție inteligentă". Casa Albă a explicat că menținerea ajutorului militar pentru Ucraina este vitală atât pentru securitatea SUA, cât și pentru stabilitatea globală, potrivit kyivindependent.com.