Zegrean, împins de PDL la şefia Curţii

Zegrean, împins de PDL la şefia Curţii

După ce şi-a asigurat majoritatea la Curtea Constituţională (CC), PDL vrea şi şefia acestei instituţii pentru Augustin Zegrean.

Miza numirii: potrivit legii CC, preşedintele convoacă şedinţele şi stabileşte termenele de judecată, iar dorinţa puterii este ca legile austerităţii să fie discutate cel târziu până pe 24 iunie, înainte de discuţia boardului FMI din 28 iunie.

Negocieri cu surprize

În prezent, în cadrul Curţii puterea are o majoritate de 5-4, dar opoziţia a încercat să facă o ultimă mutare, pregătindu-l pe Tudorel Toder (numit în 2007 de PNL) drept contracandidat al lui Zegrean, au afirmat surse politice. Ei au încercat să-l atragă de partea lor pe Valentin Zoltan Puskas, numit de UDMR. Acesta ar fi afirmat că studiază oferta, dar totul a fost dat peste cap de faptul că PDL a bătut palma, spre surpriza generală, cu Ion Predescu (numit în 2004 de PSD). Acesta le-ar fi transmis liderilor PSD că, din moment ce majoritatea la Curte s-a schimbat, nu are rost să mai agite apele. Termenul dorit de FMI Curtea Constituţională are de judecat cinci contestaţii depuse la legile pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea. Trei dintre aceste, depuse de ICCJ, PSD şi PNL, vizează legea privind tăierea salariilor şi pensiilor care a făcut şi obiectul moţiunii de cenzură. Alte două, depuse de ICCJ şi PSD, vizează legea privind eliminarea pensiilor speciale. Liberalii nu au atacat legea privind recalcularea pensiilor speciale, pentru a nu exista vreo speculaţie privind eventualul conflict de interese, întrucât actul normativ se referă şi la pensiile parlamentarilor, au anunţat deputaţii PNL Eugen Nicolăescu şi Alina Gorghiu. România trebuie să poată raporta că a început aplicarea efectivă a pachetului legislativ de austeritate pentru ca scrisoarea suplimentară de intenţie să poată intra în discuţia boardului FMI în şedinţa de pe 28 iunie. "Pachetul pentru care va fi asumată răspunderea, o moţiune de cenzură sau o contestaţie la Curtea Constituţională, aceste discuţii se pot încadra până la 24-25 iunie", a afirmat, pe 2 iunie, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, citat de The Money Channel.

CITIŢI ŞI:

Augustin Zegrean, noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Ne puteți urmări și pe Google News