Evenimentul Zilei > Actualitate > Zeci de pelerini au primit îngrijiri medicale la Iaşi
Zeci de pelerini au primit îngrijiri medicale la Iaşi

Zeci de pelerini au primit îngrijiri medicale la Iaşi

Aproximativ 30 de pelerini aflaţi la Iaşi au necesitat, în ultimele 24 de ore, îngrijiri medicale, a informat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, lt.col Marius Ţăranu.

Acesta a declarat pentru AGERPRES că în majoritatea cazurilor a fost vorba de stări de rău cauzate de hipotermie, lipotimie, oboseală sau pusee de tensiune şi s-a acordat primul ajutor la faţa locului, doar o femeie în vârstă de 67 de ani fiind dusă la spital.

Jandarmii, poliţiştii, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi asigură măsurile specifice pe linie de ordine şi siguranţă publică la acest eveniment, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, acordarea de sprijin persoanelor cu probleme medicale, prevenirea aglomerărilor sau a oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a pelerinajului, a menţionat sursa citată.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi din străinătate.

Pelerinii sosiți la Iași la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au prilejul de a se închina încă de vineri seara la racla cu moaștele sfintei, care la ora 20,00 a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană. Un sobor de preoți conduși de Calinic Botoșăneanu au purtat racla în procesiune care, ulterior, a fost așezată pe un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La ceremonial au luat parte pelerini veniți din toate colțurile țării. Unii dintre ei au declarat jurnaliștilor că au ajuns la Iași de joi după amiază, pentru a fi siguri că pot lua parte la această procesiune religioasă, informează Agerpres.

Tot din vineri seară, în jurul orei 24.00, credincioșii, care se vor așeza la rând în spațiul special amenajat în preajma Catedralei Mitropolitane, vor avea prilejul de a se închina și la moaștele moaștele Sfintei Maria Magdalena, precum și la un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Aceste relicve vor ajunge la Iași în jurul orei 23.00 ele fiind aduse de o delegație de preoți greci de la o mănăstire de pe muntele Athos. Aproape de miezul nopții ele vor fi depuse în curtea Mitropolitană alături de racla Sf. Cuv. Parascheva.