Editura Evenimentul si Capital

ZECI de ofițeri MAI au INTERZIS la SECRETE DE STAT. Anunțul SERVICIULUI SECRET al Internelor

Autor: | | 0 Comentarii | 8237 Vizualizari

Serviciul secret al MAI, Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a emis 34 de avize negative, în acest an, pentru obținerea de certificate ORNISS, care facilitează, în general, ofițerilor cu funcții de conducere, accesul la informații clasificate. În urma verificărilor de securitate, celor mai mulți dintre cei vizați li s-a interzis accesul la secrete de stat.

Direcția Generală de Protecție Internă a MAI a transmis clarificări privitoare la neacordare avizelor pentru acces la informaţii clasificate în cazul unor cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. DGPI transmite că dintre cele 34 de avize negative date în acest an, 28 privesc cereri de autorizare a accesului la informații clasificate secrete de stat, iar șase pentru accesul la informații clasificate secrete de serviciu. Verificările de securitate au fost realizate la tot personalul MAI. În cazul Poliției Române, în cursul anului 2018, au fost emise avize negative pentru 11 cadre ale IGPR, opt pentru secrete de stat și trei pentru secrete de serviciu.

„În conformitate cu prevederile art. 10 lit. b) din OUG nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea DGPI a MAI, DGPI asigură coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale la nivelul structurilor MAI. În acest sens, DGPI, prin structurile specializate, realizează verificările de securitate în scopul acordării/neacordării avizelor necesare accesului la informații clasificate pentru personalul MAI, conform prevederilor legale în vigoare.

Activitatea de revalidare a accesului la informații clasificate s-a desfășurat continuu și constant la nivelul DGPI și al unităților predecesoare, sens în care oferim, cu titlu de exemplu, situația comparativă, pe ultimii cinci ani, a avizelor negative emise pentru personalul MAI: 2013 – 53, 2014 – 22, 2015 – 17, 2016 – 14, 2017 – 2 (în condițiile în care în prima jumătate a anului 2017 a avut loc procesul de reorganizare și operaționalizare a DGPI).

În anul în curs, au fost emise, până la această dată, 34 de avize negative, astfel: 28 privind autorizarea accesului la informații clasificate secrete de stat, respectiv 6 pentru accesul la informații clasificate secrete de serviciu.

Structurile MAI au transmis, în cursul acestui an, aproximativ 6000 de solicitări de revalidare, ca urmare a expirării termenului de valabilitate a autorizațiilor de acces la informații clasificate.

Dintre acestea, 520 au necesitat clarificări în cadrul unor interviuri de securitate și, așa cum am menționat anterior, pentru autorizarea accesului la informații clasificate secrete de stat, doar 28 s-au finalizat cu aviz negativ.

Menționăm că verificările de securitate se realizează cu privire la tot personalul MAI, prin urmare nu vizează doar polițiști. De exemplu, în cursul anului 2018, au fost emise avize negative pentru 11 cadre ale IGPR (8 pentru secrete de stat și 3 pentru secrete de serviciu), din totalul de 34 de avize negative.

Pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm cadrul legal incident domeniului, care se aplică întocmai la nivelul DGPI:

Potrivit Anexei la HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, revalidarea avizului privind accesul la informaţii clasificate presupune reverificarea persoanei deţinătoare a unui certificat de securitate/autorizaţie de acces, în vederea menţinerii sau retragerii acesteia.

Revalidarea poate avea loc la solicitarea unităţii în care persoana îşi desfăşoară activitatea sau a ORNISS, în oricare dintre următoarele situaţii:

a) atunci când pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu ale persoanei deţinătoare este necesar accesul la informaţii de nivel superior;

b) la expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de securitate/autorizaţiei de acces deţinute anterior;

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI