Zeci de mii de locuințe din Republica Moldova nu au participat la recensământ. Ce riscă proprietarii

Zeci de mii de locuințe din Republica Moldova nu au participat la recensământ. Ce riscă proprietarii Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova există 30.000 de locuințe cu probleme, ce nu au putut fi recenzate. Este vorba despre recensământul național al populației și locuințelor.

Despre acest subiect a vorbit directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, care afirmat că aceste locuințe urmează să fie vizitate în mod repetat, până la data de 7 iulie. După cum a mai explicat oficialul, dacă nu locuiește nimeni la adresele respective, aceste locuințe vor obține statut de locuințe neocupate, însă dacă persoanele refuză să fie recenzate vor suporta sancțiuni pecuniare și vor fi amendate.

Multe locuințe din Republica Moldova nu au participat la recensământ

„La circa 30.000 de locuințe nu au fost încă găsiți locatarii. Aceste locuințe vor fi vizitate repetat pentru a identifica dacă sunt ocupate locuințele sau nu. Dacă nu locuiesc nimeni, acestea vor obține statut de locuințe neocupate. Participarea la Recensământ este obligatorie. Persoanele care au refuzat să participe sau au difuzat date incomplete, eronate sunt pasibile de răspundere contravențională. Aceștia riscă amenzi de la 1000-2500 de lei. În cazul eschivării de a participa la Recensământ, deja au fost lansate procedurile de aplicare a Codului contravențional”, a declarat directorul BNS, Oleg Cara.

Conform ultimelor date, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 2 milioane 328 mii de persoane și circa 1 milion 600.000 de locuințe ocupate, neocupate și secundare de asemenea au fost recenzate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Cara a mai spus că se face tot posibilul pentru a recenza toți locuitorii din țară, acesta fiind obiectivul de a obține un tablou integru privind populația și locuitorii țării.

„Se face tot posibilul pentru a recenza toți locuitorii țării. Acesta este un obiectiv de a obține un tablou integru privind populația și locuitorii țării. Datele Recensământului vor fi colectate prin două căi: în mod direct, prin recenzarea persoanelor, a doua modalitate este indirectă - cu utilizarea surselor administrative și/sau private.

Dacă câteva persoane vor rămâne în afara recenzării în teren, vor fi utilizate surse de date alternative, pentru a identifica persoane care fac obiectul recensământului, dar nu au participat la acest exercițiu important”.

sursa: radiomoldova.md.