Recensământul populației și locuințelor. Situațiile în care se dau amenzi
- Maria Dima
- 9 aprilie 2024, 14:13
Recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova a început luni, 8 aprilie. Este cel de-al treilea recensământ al populaţiei, de la câştigarea independenţei ţării faţă de Uniunea Sovietică.
Locuitorii Republicii Moldova vor trebui să răspundă la trei chestionare: clădiri și locuințe, locuințe colective și chestionar pentru persoane. Vor fi colectate date despre populație, vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația, dar și despre locuințe și condițiile de viață, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire și altele.
”Este un exercițiu foarte important atât pentru autorități, cât și pentru cetățenii Republicii Moldova”, a transmis premierul Dorin Recean. În baza datelor colectate, vor fi luate decizii importante privind dezvoltarea infrastructurii, investițiile în școli, grădinițe, servicii sociale și medicale. Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova a îndemnat populația să fie deschisă la oferirea informațiilor colectorilor de date, pentru că acestea vor sta la baza tuturor politicilor implementate de stat.
Recensământul populației și locuințelor: Fiecare persoană va primi câte cinci înștiințări
Persoanele care refuză să prezinte date individuale în scopuri statistice riscă o amendă de până la 2.100 de lei, conform articolului 330 din Codul Contravențional. Procesul verbal va fi întocmit de un reprezentant al BNS, în baza unui raport prezentat de recenzor.
Directorul BNS, Oleg Cara, a explicat că fiecare persoana va primi până la cinci înștiințări despre obligația de a oferi informații în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2024.
„Prima va fi pliantul cu informarea despre recensământ. În urma celei de-a doua încercări i se va lăsa o înștiințare. După care va mai urma încă una. Dacă persoana evită contactul, i se va lasă o înștiințare în care se anunță că în cazul dacă nu-și va onora obligațiunile, persoana este pasibilă de aplicarea prevederilor Codului Contravențional. Doar după parcurgerea acestor pași va fi lansată procedura de întocmire a procesului verbal de sancționare cu amendă”, a declarat Oleg Cara la RLIVE TV.
”O obligație morală a fiecărui cetățean”
La rândul său, Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, a spus că, în afară de prevederile din lege, participarea la recensământ este o obligație morală a fiecărui cetățean.
„Eschivarea de la participarea la recensământ înseamnă că nu dorim să fim parte a soluției problemelor din localitățile și țara noastră în ansamblu. În contrast, participarea este un comportament prin care arătăm că ne pasă de viitorul și dezvoltarea țării noastre. Dacă așteptăm ceva de la autorități, noi trebuie să contribuim elementar prin a oferi date despre noi și problemele noastre”, a mai spus Adrian Lupușor. Recensământul din Republica Moldova se va desfășura până pe 7 iulie.