Zece rețete de Sărbători din întreaga lume. Tradiție și diversitate

Zece rețete de Sărbători din întreaga lume. Tradiție și diversitate Rețete tradiționale de Sărbători din întreaga lume. Sursa Foto: Dreamstime.com

Există o varietate de motive pentru a aștepta perioada de Sărbători, indiferent de locul de unde veniți sau de religia pe care o practicați.

Pentru mulți, perioada de Sărbători este o oportunitate de a răspândi gânduri pozitive și de a petrece timp cu familia și prietenii. Cu toate acestea, mâncarea reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente, iar culturile din întreaga lume pregătesc tot felul de bunătăți.

Sărbători pline de tradiții și feluri diferite de mâncare din întreaga lume

Fie că mănânci pește de Crăciun, latkes de Hanukkah sau tăiței de Anul Nou, sărbătorile sunt un moment minunat pentru a sta alături de familie și a te simți bine. Iar pasiunea față de mâncarea delicioasă este universală, indiferent de țara în care ne aflăm.

1. Porkkanalaatikko (caserolă de morcovi) - Finlanda

Ne puteți urmări și pe Google News

Americanii adoră să mănânce caserola de cartofi dulci de Ziua Recunoștinței, dar finlandezii au propria versiune care folosește morcovi în loc de cartofi dulci și este adesea servită ca parte a mesei de Crăciun. Rețeta tradițională de Sărbători include morcovi, lapte, orez, zahăr brun, ouă, unt, sare și pesmet sau biscuiți. Pur și simplu se combină ingredientele, se presară cu pesmet sau biscuiți și se coace.

Rețetă Finlanda

2. Bacalhau de Consoada (Cod în ajunul Crăciunului) - Portugalia

Acest fel de mâncare de cod special preparat de Sărbători este o tradiție a cinei din Ajunul Crăciunului pentru familiile portugheze. Rețeta prevede cod sărat și filetat și se servește cu cartofi, salată verde, ouă fierte tari și un sos din ulei de măsline, usturoi și oțet de vin.

3. Levivot (Latkes) - Israel

Denumite de obicei prin numele lor idiș latkes, aceste clătite de cartofi sunt un element de bază al oricărei mese de Hanukkah. Uneori, israelienii vor da o turnură rețetei adăugând dovlecei sau tahini.

Feluri de mâncare din Asia

4. Jiaozi (găluște) - Nordul Chinei

China este o țară mare, iar regiunile nordice și sudice cultivă și mănâncă tipuri de alimente foarte diferite. Oamenii din nordul Chinei mănâncă găluște pe tot parcursul anului, dar prepararea și consumul de găluște (în special jiaozi) este o parte importantă a sărbătorilor de Anul Nou chinezesc și Solstițiul de iarnă. Găluștele cu carne de porc sunt probabil cea mai comună alegere.

5. Nian Gao (prăjitură de orez de Anul Nou) - China de Sud

În partea de sud a Chinei se cultivă mult orez, astfel că nian gao - prăjituri de orez dulce pentru Sărbători de Anul Nou chinezesc - este un fel de mâncare obișnuit. Se spune că simbolizează belșugul în noul an, nian gao se prepară în mod tradițional din făină de orez, apă și zahăr brun. Această rețetă, însă, adaugă câteva ingrediente suplimentare. Acestea sunt ghimbir, coajă de portocală și curmale, pentru o abordare mai modernă și mai aromată.

Mâncare, China

6. Toshikoshi Soba - Japonia

Toshikoshi soba este un fel de mâncare de tăiței subțiri servit în mod tradițional în ajunul Anului Nou în Japonia. În această rețetă (și în majoritatea rețetelor), baza este o supă făcută cu bulion dashi, mirin (vin de orez dulce și uneori picant) și sos de soia. Tăițeii sunt adăugați pentru a face supa de tăiței fierbinte și delicioasă. Se spune că mâncatul de toshikoshi soba aduce noroc în noul an.

Tradiții delicioase de Sărbători în Europa

7. Mince Pies - Anglia

Britanicii iubesc plăcintele, iar perioada Crăciunului nu face excepție. Este un obicei ca în gospodăriile englezești să se servească mici plăcinte cu carne tocată atunci când oaspeții vin în vizită de sărbători. Plăcintele sunt umplute cu carne tocată - un amestec de fructe uscate, băuturi spirtoase precum brandy sau rom (sau cidru de mere pentru o versiune fără alcool), mirodenii și, uneori, grăsime de vită - și presărate cu zahăr pudră după ce sunt coapte.

8, Bûche de Noël  - Franța

Crăciunul este dulce în Franța, mai ales atunci când se servește un bûche de noël tradițional. Este, în esență, o prăjitură ușoară din vanilie, rulată într-un cilindru și apoi umplută și acoperită cu glazură de ciocolată. Această rețetă clasică explică cum se prepară „tortul burete” și glazura de ciocolată cu cremă de unt. Mai apoi sunt apoi combinate într-un tort delicios în formă de buștean.

9. Panettone - Italia

Deși tipurile de alimente consumate de obicei variază foarte mult între nordul și sudul Italiei, panettone, sau pâinea italiană de Crăciun, este destul de universală pe lista rețetelor italiene îndrăgite de sărbători. Acest desert este o prăjitură asemănătoare cu pâine, cu stafide și, uneori, cu alte fructe uscate, care este coaptă și apoi presărată cu zahăr.

10. Varză murată (și carne de porc) - Germania

Germanii cred, de asemenea, că anumite feluri de mâncare le vor aduce noroc și bogăție în noul an. În loc de tăiței, ei mănâncă varză murată. De obicei, germanii vor pregăti o mâncare de varză și carne de porc pentru a o mânca în seara de Anul Nou.