„ROBOR-ul a explodat! Adică l-au „umflat” iarăși ca sa creeze presiune pe Guvern, sa se știe cine e „șefu”. Așadar, a admis toată lumea că e un indice trucat, pe care Guvernatorul BNR îl manevrează cum vrea, sacrificând peste un milion de romani, și totuși se continuă cu furtul. Trebuie corectata in Parlament OUG 114, sa se aplice și creditelor în derulare , pe viitor, noul indice , calculat la tranzacții! #wakeuporlando”, a notat senatorul Daniel Zamfir.

Reamintim că pe data de 12 februarie 2019, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a fost audiat cu privire la creșterea haotică a indicelui ROBOR.

Ședința a fost prilej de schimburi de replici acide între Isărescu și șeful comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir.

„Nu ati inteles. Va mai explic o data”, i-a spus Isarescu lui Zamfir. „Nefiind înțeles cu dvs, e normal. Haideți, spuneți”, a replicat senatorul ALDE. „Dati-mi voie sa va explic și cum e cu lichiditatea”, a mai spus Isărescu.

Președintele Senatului, prezent la discuție, l-a întrebat pe șeful BNR dacă există alte modalitati de calculare a ROBOR.

„Ideea de manipulare ROBOR vine de fapt din raspunsuri eronate la aceasta intrebare a dvs. Sunt 3 intrebari si incerc sa raspund cat mai corect. 1 – ROBOR este piata interbancara esentiala pentru aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor, a pensiilor si pentru echilibrele pe piata valutara. Cotatiile la 3 luni sunt legate de operatiune pe piata valutara, nu sunt manipualari, nu sunt false. 2 – legatura ROBOR cu creditele de consum ale populatiei s-a facut ulterior, ROBOR functioneaza in diferite forme din 1995. 3 – piata functioneaza 8 ore pe zi, fixingul dureaza doar 15 minute. Spunem ca nivelul fixingului este corect pentru ca Romania e una din putinele tari care se bazeaza pe faptul ca fiecare banca este si cumparator si vanzator”, a spus Isărescu.

Tăriceanu a spus că nu contestă dreptul băncilor de a face profit în România, dar nu este de acord să se încerce un profit cât mai mare pe spatele românilor.

„Dle guvernator, eu nu am facut acuzatii. Pe cei din Europa i-a prins cu degetul in clanta. E firesc sa existe aceste preocupari. E cea mai buna formula aceasta cu acest fixing de dimineata de 15 minute? Problema noastra este ca profitul bancilor trebuie sa fie suportate de economie”, a spus liderul ALDE.

„Piata este numai interbancara. ROBOR nu are legatura cu creditul. Acolo se baga bancile, cu mana pe inima, pe cuvantul meu, se bat pana la o sutime. Daca unul pierde, il trage managerul de o ureche. Dobanda maxima la care se poate ajunge este de 3.5% Garantez, nu este nicio manipulare. Sunt manipulari, dar manipulari mediatice. Nu cred că se va ajunge la o formulă mai bună. Dar asta o fac după nas”, a spus Isărescu.

 

Te-ar putea interesa și: