YSL: ultimul „mohican“ al modei

YSL: ultimul „mohican“ al modei

Celebrul creator de modă francez Yves Saint Laurent, considerat unul dintre „titanii“ modei, alături de Coco Chanel şi Christian Dior, a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani.

Celebrul creator francez Yves Saint Laurent, care a revoluţionat lumea modei cu ideile şi creaţiile sale, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani.

În 2007, Saint Laurent a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier, iar starea sănătăţii sale devenise critică în ultimul an. Yves Saint Laurent, considerat cel mai mare designer din lume timp de cinci decenii (1950-2000), a fost unul dintre „titanii“ modei, alături de Coco Chanel şi Christian Dior.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, dar şi personalităţi din lumea modei, printre care Tommy Hilfiger, François-Henri Pinault şi Valerie Hermann, i-au adus un omagiu designerului, care va fi înmormântat vineri, la Biserica Saint-Roch din Paris. „Era convins că frumuseţea este un lux de care au nevoie toate femeile şi toţi bărbaţii“, a spus preşedintele francez. „Coco Chanel a dat femeii libertate. Yves Saint Laurent a dat femeii putere“, a declarat Pierre Berge, partenerul de afaceri şi prietenul lui Saint Laurent. Un Picasso al modei

Numele designerului francez este sinonim cu stilul şi eleganţa, iar influenţa sa în lumea modei poate fi întrecută numai de Coco Chanel, potrivit criticilor. „Cei mai mulţi designeri sunt norocoşi dacă pot contribui cu un singur lucru la evoluţia modei. Saint Laurent a fost ca Picasso: a contribuit la toate curentele majore din acest domeniu“, a declarat Valerie Steele, de la Institutul de Tehnologie a Modei din New York.

Retras de pe podiumuri de şase ani (ultima prezentare, o retrospectivă a carierei sale, a avut loc în 2002, la Centrul „Georges Pompidou“ din Paris), designerul francez a revoluţionat moda feminină, dar, în primul rând, mentalităţile. Saint Laurent a introdus pantalonul în vestimentaţia cotidiană a femeilor şi a popularizat jachetele safari, cizmele foarte înalte şi bluzele transparente. A preferat atât lookul androgin (o altă inovaţie a sa a fost smochingul pentru femei), cât şi imaginea de femeie fatală.

„Întotdeauna am crezut cu tărie că stilul este mult mai important decât moda. Creatori de modă sunt mulţi, dar sunt foarte rare acele persoane care reuşesc să-şi impună stilul“, spunea Yves Saint Laurent. Considerat un simbol cultural al Franţei, designerul (preferat de celebrităţi ca Grace de Monaco, actriţa Catherine Deneuve, una dintre muzele sale, sau Laetitia Casta) obişnuia să spună, cu modestie: „Cele mai frumoase haine care pot îmbrăca o femeie sunt braţele bărbatului pe care aceasta îl iubeşte. Eu sunt aici pentru cele care nu sunt atât de norocoase“.

Singurul regret al marelui creator a fost faptul că nu a inventat jeanşii. „E un obiect de îmbrăcăminte care debordează de expresivitate, modestie, sexappeal şi simplitate, tot ceea ce vreau să transpun în creaţiile mele“, declara designerul. "Cele mai frumoase haine care pot îmbrăca o femeie sunt braţele bărbatului pe care aceasta îl iubeşte. Eu sunt aici pentru cele care nu sunt atât de norocoase." - Yves Saint Laurent, creator de modă O viaţă turbulentă, între decadenţă şi succes Yves Saint Laurent, creatorul care a dat femeii, acum 40 de ani, costumul cu pantalon a trăit o viaţă turbulentă, între decadenţă şi succes. Născut în Algeria (pe 1 august 1936) şi sosit la Paris la vârsta de 17 ani, s-a bucurat aproape imediat de recunoaştere şi de un contract cu Christian Dior.

La început a lucrat ca designer, pentru ca mai târziu să devină directorul artistic al casei Dior. Saint Laurent a condus timp de trei ani casa de modă Dior, după care a fost recrutat în armată şi trimis pe front, în războiul din Algeria. Pentru o personalitate sensibilă, a cărui homosexualitate a făcut din anii de şcoală o tortură, armata a fost un chin care i-a provocat tânărului creator o gravă depresie, ce avea să se manifeste şi mai târziu. De altfel, această boală a fost „potenţată“ de consumul de droguri şi alcool.

Partenerul său de afaceri şi de viaţă, Pierre Berge, l-a ajutat, după întoarcerea de pe front, să-şi deschidă propriul atelier, iar succesul nu s-a lăsat aşteptat. Colecţiile sale din anii ’60 au fost considerate scandaloase, iar zece ani mai târziu, Saint Laurent influenţa moda din întreaga lume. Prinţesa Diana şi-a exprimat admiraţia faţă de creator, spunând: „Eu ştiu doar trei cuvinte în franceză: Yves Saint Laurent“. La sfârşitul anilor ’80, problemele sale de sănătate erau grave: creatorul, şi aşa timid, devenea din ce în ce mai introvertit: nu citea ziarele, nu asculta radioul, avea extrem de puţini prieteni.

Brandul YSL, care include şi o linie de parfumuri, printre care una dintre cele mai cunoscute „esenţe“ din lume, „Opium“, a fost achiziţionat, în 1999, de grupul Gucci. În 2001, creatorul a fost decorat cu una dintre cele mai importante distincţii franceze, „Legiunea de Onoare“, iar un an mai târziu s-a retras din lumea modei. (Traian Danciu)

Ne puteți urmări și pe Google News