YENI ŞAFAK: Este important cine este preşedintele SUA?

YENI ŞAFAK: Este important cine este preşedintele SUA?

Alegerile din SUA influenţează nu numai Statele Unite, ci întreaga lume, în primul rând economiile, relaţiile internaţionale, viitorul instituţiilor şi organizaţiilor economice internaţionale, problemele existente între ţări, ţările implicate în conflicte regionale. Din acest motiv, toate ţările urmăresc cu atenţie rezultatul alegerilor din SUA.

SUA nu vor renunţa la hegemonia asupra economiei mondiale

Pe de-o parte, SUA influenţează economia mondială cu puterea lor economică, iar pe de altă parte, prin organizaţiile şi instituţiile create de SUA şi ţările europene după Al Doilea Război Mondial, conduc şi orientează economia mondială.

Dintre aceste instituții Fondul Monetar Internaţional este responsabil cu gestionarea problemelor financiare apărute în economia mondială, precum şi cu soluţionarea crizelor. Atunci când ţările se confruntă cu crize financiare şi întâmpină dificultăţi în găsirea finanţărilor, apelează la Fondul Monetar Internaţional ca ultimă soluţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Fondul Monetar Internaţional fiecare ţară are o cotă, dar pentru că Statele Unite au o cotă ridicată, atunci au şi o pondere importantă în adoptarea deciziilor. Pe de altă parte, din cauza faptului că după Al Doilea Război Mondial SUA şi Europa cooperează şi acţionează împreună în conducerea economiei mondiale, directorul general al Fondului Monetar Internaţional este din Europa, iar preşedintele Băncii Mondiale este din SUA.

De asemenea, SUA sunt prezente şi în Banca Mondială, care oferă ţărilor finanţare pentru investiţii în infrastructură şi probleme structurale. Cu toate că directorul general al Fondului Monetar Internaţional este european, preşedintele Băncii Mondiale este numit de Statele Unite. Din cauza prezenţei şi influenţei asupra multor ţări din lume, în special ţări din Orientul Mijlociu care deţin resurse energetice, vedem că oricine ar fi preşedintele SUA, nu va putea renunţa la aceste resurse.

De asemenea, în cazul unei situaţii de posibile schimbări împotriva ordinii economice şi politice stabilite de SUA, pentru interesele lor economice, Statele Unite adoptă o atitudine deschisă. Am văzut acest lucru în atitudinea pe care Statele Unite au adoptat-o faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului în timpul administraţiei Trump.

În ultimii ani în care comerţul mondial s-a liberalizat, SUA nu au avut reţineri în a declara un război comercial împotriva Chinei. SUA au declarat în mod deschis că nu recunosc regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului prin impunerea de taxe vamale mărfurilor chinezeşti. Taxele vamale ridicate impuse mărfurilor din China continuă şi acum să fie aplicate.

Trump sau Biden?

Când scriu aceste rânduri rezultatul alegerilor nu este cunoscut. Adică, răspunsul la întrebarea "Cine va fi preşedintele SUA, Trump sau Biden" nu are încă răspuns.

Dar este adevărat că oricine va fi ales preşedinte în Statele Unite nu va putea renunţa la ponderea SUA în economia mondială, la influenţa asupra politicii şi relațiilor internaţionale, în special la posibilitatea de a conduce organizaţii şi instituţii internaţionale.

Însă cel mai important este că în ultimii ani, din cauza procentelor ridicate de creştere economică ale Chinei, motivaţia de a ţinti locul 1 în economia mondială cu un PIB crescut şi cu o vizibilitate din ce în ce mai mare în comerţul mondial, Statele Unite sunt serios îngrijoarate. În ultimul rând, din cauza eforturilor de a transpune din nou în viaţă de către China a istoricului Drum al Mătăsii, a cărei importanţă creşte pe zi ce trece în evaluarea comerțului mondial, putem spune încă de pe acum că vor fi făcuţi paşi serioşi de către nou alesul preşedinte al SUA penru transpunerea în viaţă a schimbărilor despre care am vorbit, într-o perioadă în care echilibrul de forţe economice a lumii s-ar putea schimba în favoarea Chinei. (Articol de Erdal Tanas Karagöl)

Traducerea: Emel - Birgül Mauki/emauki/fmatei

Sursa: RADOR