Se spunea că e invincibil, dar a fost ”spart”. Cât de eficient este, de fapt, scutul de apărare antirachetă din Israel ?

Se spunea că e invincibil, dar a fost ”spart”. Cât de eficient este, de fapt, scutul de apărare antirachetă din Israel ?

Criticii au pus sub semnul întrebării acuratețea statisticilor privind scutul antirachetă din timpul conflictului din Gaza din 2014. Cei patru civili israelieni morți au făcut israelienii să se îndoiască de acest sistem.

Scutul antirachetă din Israel este mai mult decât un sistem de apărare, fiind și un simbol al modului prin care creativitatea tehnologică poate permite unei rachete să arunce alta înspre cer. Orice gând privind invulnerabilitatea scutului s-a evaporat atunci când Hamas a lansat șase sute nouăzeci de rachete în Gaza. Din totalul rachetelor, doar nouăzeci nu au reușit să treacă de acel scut. Scutul a interceptat două sute patruzeci de rachete, dintre care Forțele de Apărare din Israel au doborât circa 86%.

Hamas a declarat că a tras în mod deliberat un număr atât de mare de rachete, pentru a suprasolicita scutul de fier. Unii experți israelieni sunt de acord că este dificil să te aperi împotriva unui atac atât de mare. Astfel, evaluarea eficienței scutului nu este ușoară. De exemplu, software-ul ar trebui să calculeze dacă o rachetă va ateriza într-o zonă aglomerată sau pe un teren gol.

Ted Postol, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat că videoclipul de pe Youtube care prezintă interceptările scutului de fier, a arătat că sistemul nu funcționează. Pentru a putea lovi și distruge racheta, un interceptor al scutului ar trebui să o lovească frontal, potrivit lui Postol. Acesta a respins declarația Israelului privind rata de interceptare de 86%. “ Între 5% și 10% este mai aproape de realitate. Nu este un scut de fier, ci mai degrabă o sită”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite vor să cumpere tehnologia

Cea mai recentă performanță a scutului de fier, lansat în 2011 și folosit împotriva rachetelor Hamas din conflictul din Gaza din 2014, a făcut Statele Unite să fie interesate de această tehnologie. Marina Statelor Unite se gândește să cumpere acest scut de apărare antirachetă.

Tactica folosită de Hamas a ilustrat problemele cu care se confruntă oprirea rachetelor din Rusia, China sau Coreea de Nord: un atacator poate copleși apărarea împotriva rachetelor balistice, trăgând suficiente rachete pentru a crea confuzie sistemului de apărare.

James Acton, expert în apărarea antirachetă la Carnegie Endowment, spune că evenimentul din Gaza nu trebuie luat atât de mult în considerare când vine vorba de apărarea antirachetă a Statelor Unite. Fără a cunoaște dacă scutul de fier a evitat în mod deliberat interceptarea unor rachete Hamas sau a încercat, dar nu a reușit, să le intercepteze, este greu de decis care este reala eficacitate a sistemului, a spus National Interest.