Webb documentează reapariția enigmatică a unei entități eterice - AzTECC71

Webb documentează reapariția enigmatică a unei entități eterice - AzTECC71 Webb / sursa foto: webbtelescope.org

Webb documentează reapariția enigmatică a unei entități eterice - AzTECC71 - un fenomen cu adevărat formidabil!

O galaxie de praf formatoare de stele din universul timpuriu, AzTECC71, a fost descoperită de telescopul spațial James Webb (JWST). Această descoperire prezintă o nouă perspectivă asupra prevalenței și compoziției galaxiilor, oferind informații valoroase despre istoria cosmosului și evoluția galaxiilor.

Ce este AzTECC71

AzTECC71 a fost observată pentru prima dată ca o masă luminoasă atunci când a fost privită prin telescoapele de pe Pământ, dar a dispărut în întregime în imaginile surprinse de telescopul spațial Hubble. Cu toate acestea, a apărut ca o galaxie subtilă, dar perceptibilă, într-o imagine capturată de JWST.

Astronomii din cadrul colaborării COSMOS-Webb au descoperit AzTECC71, o galaxie care se află în prezent în formare activă de stele. Cu toate acestea, această galaxie este ascunsă de un strat gros de praf, ceea ce o face dificil de observat. Anterior, se credea că aceste galaxii sunt neobișnuite în universul timpuriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, descoperirea, împreună cu alte câteva candidate potențiale găsite în prima jumătate a datelor COSMOS-Web, indică faptul că acestea ar putea fi mai răspândite decât se credea inițial.

O inițiativă de cercetare importantă a JWST

Proiectul COSMOS-Web, o inițiativă de cercetare importantă a JWST, urmărește să cartografieze până la 1 milion de galaxii dintr-o porțiune a cerului cu o dimensiune echivalentă cu trei luni pline.

Echipei de peste 50 de cercetători i s-au acordat 250 de ore de observare în anul inaugural al JWST și a primit un set inițial de date în decembrie 2022, urmând ca datele suplimentare să sosească până în ianuarie 2024. O galaxie obscură cu formare de stele este dificil de detectat în lumină optică datorită absorbției luminii stelelor sale de către un strat de praf, care este apoi emisă la lungimi de undă mai mari.

AzTECC71, observată inițial ca un nor vag de emisii de praf

AzTECC71 a fost observată inițial ca un nor vag de emisii de praf cu ajutorul unei camere de pe telescopul James Clerk Maxwell din Hawaii. Ulterior, echipa a identificat obiectul în datele obținute de un alt grup de cercetare care a utilizat telescopul ALMA din Chile. Acest telescop special se mândrește cu o rezoluție spațială superioară și cu capacitatea de a observa în spectrul infraroșu.

O galaxie slabă a fost descoperită în aceeași locație în timp ce se examinau datele JWST în infraroșu la o lungime de undă de 4,44 microni. În prezent, echipa se concentrează pe explorarea în continuare a acestor galaxii slabe de la JWST. JWST are capacitatea de a analiza caracteristicile optice și infraroșii ale acestor galaxii, care sunt adesea ascunse de o cantitate semnificativă de praf, potrivit scitechdaily.