Astronomii au redescoperit o galaxie pierdută, cu ajutorul Telescopului James Webb

Astronomii au redescoperit o galaxie pierdută, cu ajutorul Telescopului James Webb Galaxie pierdută, redescoperită de astronomi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Astronomii au reidentificat o galaxie îndepărtată, considerată pierdută, iar prezența sa, alături de alte zeci de galaxii asemănătoare, a redefinit înțelegerea oamenilor de știință despre aceste obiecte în universul timpuriu.

Această galaxie, numită AzTECC71 se remarcă prin masivitatea sa, generând un număr considerabil de stele. Lumina sa călătorește spre noi de la doar 900 de milioane de ani după Big Bang.

Galaxiile de această dimensiune ar fi trebuit să fie extraordinar de rare în acele perioade timpurii, însă acum, conform opiniei astronomilor, ele ar putea să fie de trei până la zece ori mai numeroase decât se anticipa.

Această galaxie dispărută a putut fi observată cu Telescopul Spațial James Webb

Descoperirea este una captivantă, iar cercetătorii continuă să facă investigații pentru a valida corectitudinea înțelegerii lor curente despre acest obiect. Dacă se confirmă, atunci în universul primordial exista semnificativ mai mult praf decât anticipaseră astronomii că ar fi posibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest lucru este un adevărat monstru”, a declarat autorul principal Jed McKinney, un cercetător postdoctoral la Universitatea din Texas din Austin.

„Chiar dacă pare a fi o mică pată, de fapt, formează sute de stele noi în fiecare an. Și faptul că chiar și ceva atât de extrem este vizibil cu greu în imaginile cele mai sensibile de la cel mai nou telescop ne entuziasmează foarte mult. Acest lucru ne sugerează potențial că există o întreagă populație de galaxii care s-au ascuns de noi”.

Observațiile au fost posibile cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb (JWST), care poate vedea mai mult în spectrul infraroșu.

Mai multe observatoare de pe Pământ au detectat galaxia

Galaxiile sunt învelite în praf, care blochează lumina vizibilă și emite doar în spectrul infraroșu, chiar și în obiecte bogate în formarea stelelor precum aceasta.

Totuși, nivelul de praf reprezintă doar jumătate din povestea descoperirii și dispariției galaxiei.

Aceasta se află, de asemenea, la o distanță semnificativă. Din cauza expansiunii Universului, lumina emisă de galaxie suferă un redshift, fiind împinsă și mai adânc în domeniul infraroșu.

James Webb

Telescop NASA James Webb. Sursa foto: Juan Bautista Ruiz Páramo | Dreamstime.com

Diverse observatoare de pe Terra au identificat această galaxie, recunoscând un obiect vag, posibil aflat la distanță.

Cu toate acestea, cercetările ulterioare cu Hubble, până în 2022, telescopul fundamental pentru explorarea galaxiilor îndepărtate, nu au furnizat niciun rezultat. Nu s-a găsit nicio galaxie.

JWST poate privi și în cele mai îndepărtate galaxii din Univers

McKinney a spus că până acum, singura modalitate prin care au putut vedea galaxiile din universul timpuriu a fost din perspectiva optică cu Hubble.

„Asta înseamnă că înțelegerea noastră a istoriei evoluției galaxiilor este părtinitoare pentru că vedem doar galaxiile neobstrucționate, mai puțin prăfuite”.

„Cu JWST, putem studia pentru prima dată proprietățile optice și infraroșii ale acestei populații ascunse de galaxii acoperite puternic de praf”, a spus McKinney.

„Deoarece este atât de sensibil încât nu numai că poate privi înapoi în cele mai îndepărtate colțuri ale universului, dar poate și străpunge cele mai groase velaturi de praf”, potrivit iflscience.com.