Statele Unite şi Coreea de Sud au început o serie de exerciții militare comune, cele mai importante din din anul 2018. Noile manevre se desfășoară în contextul amenințării nucleare din ce în ce mai mari reprezentată de Coreea de Nord. Statele Unite sunt cel mai important aliat al Seulului în fața Coreei de Nord.
Oficialii militari de la Washington și cei de la Seul au anunțat că cele două state desfășoară exerciţii militare în comun, pe care insistă să le descrie ca fiind defensive. Pe de altă parte, propaganda regimului comunist din Coreea de Nord consideră aceste manevre drept o repetiţie înainte de o invazie.
Statele Unite sunt un aliat foarte apropiat al Coreei de Sud, în domeniul securității. Astfel, un număr de aproximativ 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în bazele militare din Coreea de Sud pentru a o proteja de statul vecin dotat cu armă nucleară.
Manevrele „Ulchi Freedom Shield” marchează, în prezent, reluarea antrenamentelor la scară largă între forţele militare americane şi cele sud-coreene. Numărul trupelor au fost reduse din cauza pandemiei de COVID-19 şi marchează, de asemenea, un eşec diplomatic faţă de Phenian.
„Importanţa acestui exerciţiu comun este de a reconstrui alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite şi de a consolida structura de apărare comună prin desfăşurarea în mod obişnuit (...) de exerciţii şi antrenamente comune pe teren”, a indicat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.
Coreea de Sud propune ajutor lui Kim Jong Un
Zilele trecute, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a anunţat că va propune Phenianului un mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării. Această ofertă a fost dispreţuită în trecută de Coreea de Nord, după cum relatează France Presse. Yoon şi-a detaliat oferta ce ar include alimente, energie, dar şi ajutor pentru modernizarea infrastructurii precum porturile, aeroporturile şi spitalele. Planul este menit să îmbunătățească considerabil economia Coreei de Nord şi nivelul de trai al populaţiei în etape. Toate acestea cu condiția ca Nordul să înceteze să-şi dezvolte programul nuclear şi se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare.
În iulie, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a declarat „gata să-şi mobilizeze” capacităţile nucleare în cazul unui război cu Statele Unite sau Coreea de Sud. Pentru specialiştii regiunii, şansele de a vedea Phenianul că acceptă această ofertă sunt foarte mici, întrucât Nordul, care investeşte o mare parte din PIB-ul său în programul de armament, nu intenționează să încheie un astfel de acord.
Coreea de Nord a efectuat mai multe teste de armament în acest an, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune, relatează AFP.