Coreea de Sud și impactul pe care îl are această țară asupra armelor nucleare

Coreea de Sud și impactul pe care îl are această țară asupra armelor nucleare

Coreea de Sud este cunoscută pe scară largă pentru tehnologia sa excelentă și pentru toate componentele sale pe care continuă să le folosească pentru a construi instrumente moderne, printre care se remarcă: calculatoarele de cea mai avansată generație; Instrumente medicale; procesoare și hard disk-uri; camioane de diferite tonaj, inclusiv vehiculele uriașe folosite în minele în aer liber; corăbii și un larg etc. Practic nu există un sector industrial în care sud-coreenii să nu fie prezenți.

Dar până acum câțiva ani, producția industrială a acestei țări avansate nu a afectat, sau a făcut-o într-un mod nerelevant, sectorul militar. Această situație s-a schimbat în mod aparent începând cu 2018 și în acest moment, Seul este al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume. Producția și vânzările sale în străinătate le depășesc pe cele ale unor țări precum Israel, Regatul Unit, Spania și Germania, potrivit unui studiu al prestigiosului Centru suedez de Cercetare a Păcii (SIPRI). Seul estimează că în acest an exporturile sale se vor apropia de 19.000 de milioane de dolari.

Care sunt cele două produse militare premium

Cele două produse militare emblematice din această zonă sunt tunul autopropulsat K-9 care utilizează proiectile standard NATO de 155 mm. Și blindatul „K-2 Panther” cu un tun de 120 mm, acesta din urmă fabricat de Hyundai, care are o rată de 5 obuze pe minut și o rază de acțiune de 8 km.

K2 este o „minune” în ochii experților militari occidentali care l-au observat la manevre. Este considerat superior nord-americanului Abrams, Leopardului german și Merkava israeliană; De asemenea, este considerat a fi mai avansat decât armura chineză și 90-MBT japonez. Sud-coreeanul are doar 3 membri de bagaj; sistemul său de direcție și atac este în întregime digital și are suspensie hidropneumatică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta Polonia a semnat un contract pentru achiziția a o mie de K2, în cadrul unui pachet global care include avioane și alte arme, pentru o valoare estimată la 14,5 miliarde de dolari. Potrivit expertului polonez Krzysztof Kuska, atunci când K2-urile vor începe să sosească, Varșovia va putea elibera tancurile din epoca sovietică pe care le-a promis Ucrainei.

O aeronavă capabilă să intervină în orice situație meteo

A doua bijuterie din coroană este aeronava supersonică KF-21 Boramae, aflată încă în perioada de testare, înarmată cu rachete aer-aer și aer-sol de tip croazieră. Acest avion răspunde unui proiect împărtășit cu Indonezia, iar partea sud-coreeană în fabricarea sa este de 65%. Centrul suedez menționat mai sus evidențiază că cu această aeronavă Coreea de Sud demonstrează că dispune de tehnologia necesară pentru fabricarea unităților supersonice, deși în acest caz sunt inferioare F-35 nord-american. Acesta din urmă are un sistem „stealth” mai bun (amprentă deghizată) și o penetrare mai bună împotriva sistemelor radar inamice. Dar primele KF-21 nu vor fi livrate aviației sud-coreene până în 2030.

Unitatea aflată deja în funcțiune și în vânzare este vânătorul ușor FA-50 Golden Eagle, de tip „multirol”, fabricat în cooperare cu firma nord-americană Lockheed Martin. Este o aeronavă capabilă să intervină în orice situație meteo. Este înarmat cu un tun de 20 mm și are șase suporturi de rachetă. Clienții au fost până acum. Polonia, Cehia, Filipine, Indonezia și Thailanda.

Scopul stabilit de liderii sud-coreeni este de a face din țara un important exportator de arme, urmărind în același timp evoluția Chinei în acest domeniu pentru a o depăși în tehnologie sau, cel puțin, a ajunge la același nivel.