Washington și Bruxelles, la masa discuțiilor pentru a vorbi despre comerț și contracararea Chinei

Washington și Bruxelles, la masa discuțiilor pentru a vorbi despre comerț și contracararea Chinei

EURONEWS. După câțiva ani plini de turbulențe și o pauză lungă, a sosit timpul ca UE și SUA să se așeze la masă pentru a discuta... despre felul în care pot înfrunta China.

Cunoscută sub numele de Consiliul pentru comerț și tehnologie al SUA și UE, pe scurt TTC, întâlnirea care are loc la Pittsburgh, speră să ofere Europei o mai mare influență pe scena mondială și să ajute la stabilirea regulilor jocului pentru secolul 21.

Așa, pe hârtie, planul pare abstract. Printre temele abordate aflându-se: „facilitarea comerțului, extinderea investițiilor, dezvoltarea de noi standarde și promovarea inovației”.

Însă ce înseamnă mai exact acest lucru în practică?

Ne puteți urmări și pe Google News

Explică Léa Auffret, expert în comerț la Organizația Europeană a Consumatorilor: "Acestea nu sunt negocieri comerciale precum cele pe care le-am avut în trecut cu TTIP. În realitate, este mai mult o discuție despre cooperarea dintre UE și SUA la nivel guvernamental și chiar de reglementare. Este vorba despre sănătate. Despre climă. Este vorba despre digital și despre concurență. Iar TTC, Consiliul pentru comerț și tehnologie, este realmente preocupat de legătura dintre comerț și problemele digitale".

Discuțiile ar putea fi umbrite de recentele tensiuni dintre Franța și Statele Unite

Pe ordinea de zi a întâlnirii se află subiecte precum inteligența artificială, tehnologie ecologică, guvernare a datelor și modalitatea de construire a unui lanț global de aprovizionare cu semiconductori - cipurile necesare mașinilor de spălat, sau smartphone-urilor.

Discuțiile ar putea fi umbrite de recentele tensiuni dintre Franța și Statele Unite din cauza contractului, anulat, privind submarinele.

Comentatorii speră ca întâlnirea să fie cel puțin transparentă.

Léa Auffret, experta în comerț a Organizației Europene a Consumatorilor continuă: „Principala noastră îngrijorare este că acest Consiliu pentru comerț și tehnologie poate fi folosit de către administrația SUA și de către industrie ca un fel de instrument pentru a descuraja Uniunea Europeană să reglementeze lucruri importante, precum platformele și inteligența artificială".

În ciuda diferențelor lor, Uniunea Europeană și Statele Unite au un obiectiv comun: cel de a se asigura că, China, cu valorile și standardele sale complet diferite, nu preia controlul global. (Rador)