Washington acuză Rusia că trimite arme în Libia

Washington acuză Rusia că trimite arme în Libia

Moscova continuă să le furnizeze rebelilor libieni diverse arme, prin intermediul grupului rus de mercenari Wagner, a denunțat ministerul american al Apărării.

Potrivit Pentagonului, aceste arme care ajung pe mâna rebelilor libieni, via grupul Wagner, sunt de o mare varietate: vehicule blindate, mine, rachete antiaeriene dar și avioane de luptă.

În sprijinul afirmațiilor sale, Pentagonul a difuzat imagini din satelit care arată, potrivit americanilor, echipamentul militar furnizat de grupul Wagner – cunoscut ca fiind apropiat liderului de la Kremlin, Vladimir Putin – „pe liniile de front” ale conflictului libian din orașul Sirt.

Tot potrivit Pentagonului, fotografiile sateliților arată avioane rusești de transport precum Il-76s, avioane de vânătoare, vehicule antiaeriene SA-22 și un vehicul blindat care rezistă la mine, în Sirt și la baza aeriană Al-Khadim, în estul Libiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta este dovada, afirmă directorul operațiunilor comandamentului american pentru Africa (Africom), generalul Bradford Gerind, că Moscova este pe cale să-și consolideze prezența în Libia de partea mareșalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, care încearcă din aprilie 2019 să cucerească cu forța capitala Tripoli.

„'Tipul şi volumul echipamentelor demonstrează intenţia (de a pune în aplicare) capacităţi durabile în vederea unor acțiuni de luptă, nu ajutor umanitar, şi indică faptul că ministerul rus al Apărării sprijină aceste operaţiuni”, se arată în comunicatul Pentagonului.

Statele Unite afirmă că au documentat livrarea de către Rusia în Libia, prin intermediul grupului Wagner, identificând cel puțin 14 avioane de luptă și de asalt MiG-29 și Su-24.

Săptămâna trecută, Africom a acuzat grupul rus Wagner că au pus mine la Tripoli și în împrejurimi, încălcând embargoul Națiunilor Unite  privind armele impus Libiei

Este dificil de știut câți membri ai grupului Wagner se află pe teritoriu libian. Unele estimări afirmă că este vorba de 800-1200 de oameni.

Kremlinul a negat orice legătură cu această societate paramilitară care ar fi sub controlul indirect al oligarhului Evgheni Prigojin, cunoscut și sub porecla de „bucătarul lui Putin”.

Unii observatori apreciază că mercenarii recrutați de grupul Wagner provin nu numai din Rusia, ci și din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia.

Foto: Africom