Evenimentul Zilei > Economie > Wall Street Journal: Grecia ar putea prelungi cu câteva săptămâni programul de asistență financiară
Wall Street Journal: Grecia ar putea prelungi cu câteva săptămâni programul de asistență financiară

Wall Street Journal: Grecia ar putea prelungi cu câteva săptămâni programul de asistență financiară

Grecia a avertizat, joi, că ar putea fi necesară extinderea cu câteva săptămâni a programului de asistență financiară cu partenerii din zona euro. După două zile, negocierile cu reprezentanții Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene și ai Fondului Monetar Internațional s-au încheiat fără a se ajunge la un acord privind acordarea unei noi tranșe de împrumut, informează Wall Street Journal.

În timp ce economia elenă revine pe creștere și situația finanțelor publice se îmbunătățește, Grecia speră să înlocuiască până la sfârșitul anului pachetul de asistență financiară în valoare de 240 de miliarde de euro (300 miliarde de dolari), finanțat de UE, BCE și FMI. Totuși, eșecul rezolvării diferențelor dintre Atena și creditorii internaționali privind bugetul pe 2015 și măsurile de austeritate și de reformă vor face imposibilă finalizarea la timp a raportului necesar acordării unei noi tranșe de împrumut, scrie Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Pachetul de asistență financiară convenit de Grecia cu zona euro și FMI a început în luna mai 2010 și în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014. În prezent, autoritățile de la Atena vor să pună capăt asistenței internaționale în momentul în care încetează finanțarea de la UE chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016.

Dacă nu se va ajunge curând la un acord, actualul program ar putea fi extins, a afirmat adjunctul premierului elen, Evangelos Venizelos, care a exclus posibilitatea încheierii unui alt pachet de asistență financiară.

"Problema numărul unu a fost deficitul fiscal pe 2015", a declarat, miercuri, un oficial grec, după finalizarea convorbirilor ce s-au desfășurat la Paris.

Reprezentanții creditorilor internaționali au estimat că Atena se va confrunta anul viitor cu un deficit bugetar de peste două miliarde de euro.

Autoritățile de la Atena susțin că nu există un astfel de deficit și, săptămâna trecută, au trimis în Parlament, fără aprobarea inspectorilor UE, BCE și FMI, un proiect de buget cu un deficit aproape zero.